Onmisbaar voor backup en archivering

Tapedrives

Tapedrives - intro - Data storage - header

Met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de toenemende eisen van datagedreven bedrijven, hebben schijf- en cloudopslag het gebruik van tapedrives geleidelijk naar de achtergrond gedrukt. Toch zijn het juist de multinationals die de ommekeer in het gebruik van tape drives lijken te veroorzaken. Wist u bijvoorbeeld dat de grote spelers op mediagebied tapeopslag gebruiken voor het streamen van hun content? Hiervoor is de tapedrive onmisbaar.

Tapedrives - onderbreking - Tape drives - visualisatie

Tapedrive: bewezen techniek

Laten we beginnen met een korte technische uitleg. De tapedrive is een apparaat dat gebruikmaakt van magnetische band om computergegevens op te slaan. Die kunnen vervolgens worden gelezen en gewist. De huidige generatie tapedrives is volledig afgestemd op de linear tape open (LTO-)technologie. Van compatibiliteitskwesties is geen sprake, want een tapedrive ondersteunt LTO-tapes tot minimaal twee generaties terug.

Bij het lezen en schrijven van gegevens naar opslagmedia, lezen tapedrives de gegevens anders dan hard disk drives (HDD’s) en solid-state drives (SSD’s). Tapes slaan gegevens sequentieel op. Terwijl HDD’s en SSD’s gegevens overbrengen met behulp van roterende schijven met snel bewegende zoekkoppen, stationair flashgeheugen of andere soortgelijke technologieën. De tapedrive is een robuuste oplossing, aangezien de levensduur van schijven naarmate het gebruik merkbaar afneemt.

Tape library: reus in capaciteit

Tapedrives zijn er in verschillende vormen en verschillende capaciteiten. Zo is één tapedrive met één tape voldoende om in één keer de totale back-up van een klein tot middelgroot bedrijf weg te schrijven. Is er meer capaciteit nodig? Bijvoorbeeld voor de opslag van nationaal cultuurhistorisch materiaal door een audiovisueel archief. Dan kan een tape library uitkomst bieden.

Dit is een systeem waarbij een robotarm de tapes van een opslaglocatie (slot) in de bibliotheek naar de ingebouwde tapedrives verplaatst en omgekeerd. In een tape library is het aantal slots eenvoudig in stappen uit te breiden. Vooral grote organisaties op het gebied van industrie, media, wetenschap en de bouw maken gebruik van tape libraries met grote hoeveelheden slots soms tot wel 100.000 slots. Kortom: geen bulkopslag van gegevens zonder tapedrives.

De kracht van tape opslag en tapedrives

Toenemende opslagcapaciteit

De technologische vooruitgang van LTO-tapes levert een steeds groter volume aan opslagcapaciteit op. Zo biedt de nieuwste generatie tape (LTO 9) een capaciteit van 18 TB native tot 45 TB aan gecomprimeerde data. De meest recente roadmap van het LTO-programma bevat inmiddels een 14e generatie met een opslagcapaciteit van 576 TB native tot 1,44 PB (petabyte) gecomprimeerde data.

Betrouwbaar en snel

Als het gaat om oplossingen voor offsite storage van uw gegevens, staat tapetechnologie bekend om haar betrouwbaarheid. Het percentage foutgevoeligheid ligt bij het lezen en schrijven van gegevens gemiddeld lager dan bij andere opslagmedia. Bovendien valt de lees- en schrijfsnelheid van een tapedrive inmiddels hoger uit dan bij een harde schijf.

Duurzame oplossing

Waar data op harde schijven onmiddellijk toegankelijk is, zit er bij data storage op tape een kleine vertraging in, omdat de tape eerst moet laden. De snelle toegang op een harde schijf kan echter alleen dankzij een ‘draaiende motor’. Globaal gezien wordt de hoeveelheid stroom die in een datacenter nodig is voor het laten draaien van de disks verdubbeld met de hoeveelheid stroom benodigd voor het koelen van deze disks. Bij een tapedrive is dit niet nodig, wat zich direct vertaalt in lagere energiekosten.

Tapedrives: state-of-the-art apparatuur

Vanwege de grote opslagcapaciteit, de betrouwbaarheid en de duurzaamheid, blijft tapeopslag inclusief tapedrive voor organisaties een belangrijk onderdeel van hun IT-infrastructuur. Het helpt de organisatie bij het maken van veilige back-ups en het archiveren van hun waardevolle bedrijfsgegevens. Daarin ondersteunt Backupned graag haar klanten. Dit doen we door bij Backupned gebruik te maken van apparatuur in de categorie: “Rolls Royce onder de back-up- en archiefsystemen”. Een betrouwbaar en modern platform waarmee Backupned een grote diversiteit aan klanten de best mogelijke dienstverlening biedt.

Onze diensten

Voor gegevensbescherming

Tape drives - online offsite

ONLINE GEGEVENSOVERDRACHT OFFSITE OPSLAG

Het gemak van online datatransport, gecombineerd met de veiligheid en betrouwbaarheid van tape storage.

Tape drives - Offline offsite data vault

OFFLINE TAPE TRANSPORT OFFSITE OPSLAG

Veilige tape storage. Uw tape storage is 24 uur per dag beschikbaar, onbenaderbaar voor ‘derden’.

Veelgestelde vragen

Waaruit bestaat jullie dienst van offsite tape backup?
Onze dienst is een échte full-service. Van begin tot eind en van A tot Z. Wij verzorgen de levering en labeling van de tapedrives, het transport hiervan, de handling bij u en in ons depot, een plan voor eventuele datarecovery én de vernietiging van tapes volgens de richtlijnen en normen.
Is het nodig om de tapes om te spoelen of te vervangen zodat de conditie niet achteruitgaat?
Nee, de kwaliteit van LTO-tapes is enorm hoog. Hierdoor is dit al vanaf LTO 5 niet meer nodig. Daarbij maken wij al gebruik van LTO 9. Het is dan ook geen eis vanuit de fabrikant. De garantietermijn die de fabrikant biedt, blijft gewoon staan.
Wat is de houdbaarheid van tapedrives in jullie depot?
In ons ondergrondse depot zorgen we voor de perfecte klimaatcondities. Met deze condities garanderen wij, samen met de fabrikant, een houdbaarheid tot wel 30 jaar!
Hoe is de veiligheid van mijn tapedrives gewaarborgd?
Wij zorgen voor bouwkundige en elektronische veiligheid. Op bouwkundig gebied zorgen we voor veiligheid door middel van ondergronds, voormalig atoomvrije, bunkers.

Op elektronisch gebied waarborgen wij de veiligheid met een BORG-gecertificeerd beveiligingssysteem. In combinatie met een real-time camerasysteem met camera’s op strategische plekken rond en in de depots, is de veiligheid gegarandeerd.

Verder heeft natuurlijk niet zomaar iedereen toegang. Dit geldt voor toegang tot de depots, én de afzonderlijke zalen waar de tapedrives zijn opgesteld, zijn in compartimenten verdeeld. Deze zijn allemaal voorzien van toegangscontrole en registratie.

Door de fysieke afstand tussen uw bedrijfspand en de locatie van onze depots, is het ook extra veilig. Dit wordt ook wel air gapped backup.
Wat is, qua hoeveelheid tapedrives, het minimale en maximale aantal dat op te slaan is?
Al vanaf één tapedrive bent u bij ons aan het juiste adres. Uitbreiding is altijd mogelijk, wel tot 50.000 tapedrives per klant.