december 7, 2022

Van LTO-8 naar LTO-9: de ontwikkeling van LTO-tapes

Vandaag de dag is data een nieuw soort grondstof waarin de sleutel ligt tot bedrijfscontinuïteit en concurrentievoordeel. Een veilige en betrouwbare opslagmethode is dan ook essentieel. Dataopslag op tape is de technologie waarop u kunt vertrouwen: vandaag, morgen en in de verre toekomst. Daarom voegt het LTO-consortium steeds weer volgende generaties toe aan de LTO-routekaart. Met een geschiedenis van 20 jaar, heeft de LTO-technologie er sinds september 2021 een nieuwe generatie bij: LTO-9. Is de sterk uitgebreide capaciteit het enige verschil met LTO-8 of is er meer?

Waarin verschilt LTO-9 van LTO-8?

Hogere opslagcapaciteit

Met een capaciteit van 18 terabyte (TB) ruwe en 45 TB gecomprimeerde data, vergroot LTO-9 de opslagcapaciteit met 50% ten opzichte van LTO-8 (12 TB ruw en 30 TB gecomprimeerd). Ter illustratie: waar je op een LTO-8 tape van 12 TB zo’n 41 jaar aan video-opnamen kwijt kan, geldt voor een negende generatie LTO-tape van 18 TB dat je er ruim 61 jaar aan video-opnamen op kan bewaren.

Verbeterde overdrachtssnelheid

LTO-9-schijven zijn voor de overdracht van LTO-tapegegevens het snelst tot nu toe. Ze kunnen gecomprimeerde gegevens overdragen tot 1000 megabyte per seconde (MB/s) of 3,6 TB per uur aan capaciteit bij back-ups per schijf. Voor LTO-8 schijven geldt een maximale gecomprimeerde overdrachtssnelheid van 750 MB/s.

Verminderde CO2-uitstoot

Met een vermindering van de CO²-uitstoot tot 87% gedurende zijn gehele levenscyclus, draagt de LTO-9 tape bij aan een milieuvriendelijker datacenter. Bovendien is er geen stroomverbruik wanneer de tape in een slot zit of gewoon op de plank ligt.

Opvallende technische eigenschappen

Naast de verschillen met LTO-8, heeft de negende generatie LTO-technologie nog enkele technische eigenschappen die noemenswaardig zijn. Zo ondersteunen LTO-8 en LTO-9 beide Write Once, Read Many (WORM) en AES-256-bit data-encryptie. Dit voorkomt overschrijven en vermindert de kans op gegevensverlies als gevolg van een menselijke fout.

Op het gebied van uitwisselbaarheid, lezen de eerste tot de zevende generatie LTO-schijfstations tapes tot twee generaties daarvoor en schrijven ze naar tapes van de vorige generatie. Als gevolg van veranderingen in het mediaontwerp en de invoering van nieuwe lees- en schrijftechnologieën, is een LTO-9-schrijfstation voor zowel het lezen als het schrijven van gegevens beperkt tot LTO-8- en LTO-9-media.

Toekomstbestendige archieven

Hoewel het LTO-formaat door veel apparaten wordt ondersteund, raken alle gegevensopslagmedia uiteindelijk gedateerd. Overweegt uw organisatie een upgrade naar LTO-9, dan levert dit een mogelijke kostenbesparing op. Zo kan LTO-9 zorgen voor een mogelijke vermindering van het aantal schijfstations, schijven en het bijbehorende vloeroppervlak, vanwege de betere prestatie en hogere capaciteit ten opzichte van LTO-8 modellen. Daarnaast zorgt de hogere schijfcapaciteit van LTO-9 voor meer data op minder tapes.

Ook op technologisch vlak is een upgrade interessant. Zo lezen en schrijven LTO-9 schijfstations een LTO-8 tape op een lagere snelheid dan een LTO-9 tape. Bovendien kunt u in de toekomst vlot naar LTO-10 overstappen, die naar verwachting tweemaal zoveel capaciteit en snellere gegevensoverdracht zal bieden.

De evolutie van tape gaat vooruit

De nieuwe LTO-routekaart bevat het doel de capaciteit van elke generatie in de toekomst te verdubbelen. En ondanks dat er bij LTO-9 geen sprake is van een verdubbelde capaciteit ten opzichte van LTO-8, is een capaciteitstoename van 50% flink. Bij de ontwikkeling van LTO-9 was er meer focus op snelheid, veiligheid en duurzaamheid. Met de introductie van deze generatie tape kan de LTO-technologie zijn onderscheidende positie voortzetten als een krachtig, schaalbaar en open tapeopslagmedium.

Wilt u meer weten over dataopslag op tape? Neem dan vrijblijvend contact op, we helpen u graag verder.

terug naar nieuwsoverzicht