december 9, 2021

Tape is veilige én duurzame oplossing voor dataopslag

Al meer dan 25 jaar is voor ons de tape een veilig middel voor offline dataopslag. Ondanks alle bewegingen naar de cloud is en blijft de tape een waterdichte methode voor het veiligstellen van data. Maar wist u dat tapeopslag ook een duurzame oplossing is?

In deze digitale wereld neemt de hoeveelheid data exponentieel toe. En dat vraagt enorm veel opslagcapaciteit. Gezien de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de verantwoordelijkheid die bedrijven hierin kunnen nemen, biedt de opslag van koude data op moderne tapes in plaats van harde schijven (HDD) een mooie kans voor organisaties om hun digitale voetafdruk te verkleinen.

Koude data op tape: de voordelen

Ondanks de enorme groei van data, is het grootste deel hiervan (60% tot 80%) ‘koude data’: gegevens die maar weinig worden geraadpleegd, maar nog wel waarde hebben en niet gewist kunnen worden. Soms wordt dat ook verhinderd door wet- en regelgeving, denk maar aan het verplicht bewaren van de administratie voor zeven jaar. Maar koude data wordt alsnog opgeslagen op harde schijven, wat een significante impact heeft op het milieu en de uitstoot van koolstof.

Stel dat een datacenter 100 petabyte (PB) aan gegevens moet opslaan voor de komende tien jaar. We maken een vergelijking tussen de hoeveelheid CO2e uitstoot (het effect van koolstofdioxide-equivalenten op de opwarming van de aarde) voor dataopslag op HDD, 40% HDD en 60% tape, en 100% op tape. In onderstaande tabel ziet u de verschillen:

Deze inschatting is gemaakt op basis van het energiegebruik van de media en de uitstoot in relatie tot de aankoop van grondstoffen, fabricage en de uiteindelijke verwijdering van de opslagmedia, dus exclusief de ondersteunende IT-infrastructuur. Uiteindelijk is er een significante reductie van CO2e uitstoot te zien, wanneer bedrijven overstappen van HDD-opslag naar volledige opslag op tape: een afname van maar liefst 95%.  

Lagere TCO

De duurzaamheidsvoordelen van het opslaan van koude gegevens op tape zijn aanzienlijk. Een bijkomend voordeel is de beduidend lagere Total Cost of Ownership (TCO). In onderstaande vergelijking zijn we uitgegaan van HDD’s met hoge opslagcapaciteit en een tape-oplossing die gebruikmaakt van LTO 8-bandmedia en -stations. Ook hier geldt een flinke reductie: met een gelaagde oplossing bespaar je 44% op de TCO en bij volledige tapeopslag maar liefst 73%.  

Transitie naar tapeopslag: plan van aanpak

De transitie van traditionele opslag van gegevens op HDD naar tape is een van de mogelijkheden om duurzamer te ondernemen. Maar hoe pakt u dat aan? Begin met het onderzoeken en identificeren van de hoeveelheid koude data binnen de organisatie. Hierna wordt namelijk pas duidelijk hoe een dergelijk businesscase eruit komt te zien. Vervolgens kunt u van start met de migratie van de gegevens naar de tapes. Er zijn voldoende technologieën en methodologieën beschikbaar die u kunt inzetten voor de migratie. Hierbij kunt u ook de hulp van een partner inroepen voor de migratie, de opslag en het beheer van uw data op tapes.

Data opslaan op tape: veilig én duurzaam

Het ideale programma om de duurzaamheid van uw organisatie te bevorderen, richt zich op het minimaliseren van de CO2e-uitstoot en de impact op het milieu, het verlagen van kosten en een eenvoudige implementatie. Heeft u een grote hoeveelheid aan koude data nog op schijf staan? Dan is tapeopslag de kans om uw digitale voetafdruk te verkleinen én kosten te besparen.

Liever het hele rapport over ‘Improving Information Technology Sustainability with Modern Tape Storage’ lezen? Dat kan hier.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht