Een vergelijking

Tape, disk of allebei: wat kiest u?

Wereldwijde exponentiële groei van data, fors toenemende cybercriminaliteit, en de groeiende maatschappelijke discussie over het verminderen van CO2-uitstoot. Het zijn drie voorbeelden van hedendaagse onderwerpen die de wereld van dataopslag sterk beïnvloeden. Dat maakt dat de opslagtechnologie – of het nu gaat om tape backup, disk of cloud – continu in ontwikkeling is.

Offline, offsite data vault - BackupNed (4)

Voorkeur voor tape of disk?

Het LTO-consortium voert constant analyses uit om alle voor- en nadelen van tape-, disk- en cloudopslag op een rijtje te zetten. Zo blijkt de Hard Disk Drive (HDD) de beste optie voor onmiddellijke toegang tot (warme, actieve) data. Toch betekent dit niet meteen dat HDD de voorkeur geniet voor dataopslag. Laten we een aantal aspecten van beide opslagmedia met elkaar vergelijken.

  • 1. Performance dataoverdracht
    Hoge capaciteit, groot compressievermogen, hardwarematige versleuteling en hogere snelheden van gegevensoverdracht zijn kenmerken van de nieuwste generaties LTO-tapes. Neem bijvoorbeeld de overdrachtssnelheid van de huidige LTO-9 tape: 400 MB per seconde native of 1000 MB per seconde gecomprimeerd. Ter vergelijking: ’s werelds snelste HDD brengt momenteel ongeveer 550 MB data per seconde over. Ondanks de LTFS-functie (Linear Tape File System), waarmee back-uptapes doelmatig te doorzoeken zijn, is een specifiek bestand op HDD vlugger gevonden.
  • 2. Verschil in kosten
    Naast de capaciteit en performance, is het kostenaspect van belang voor een goede vergelijking tussen tape en disk. Volgens evaluaties van het LTO-consortium is de Total Cost of Ownership (TCO) nu 86% lager dan die van HDD-opslag en 66% lager dan die van een cloudoplossing over een periode van tien jaar. Bij opslag op tape ligt de prijs per volume drastisch lager dan bij alle andere opslagsystemen. Ook is er minder vloeroppervlakte nodig vanwege de hoge capaciteit en het compacte formaat. Bovendien zijn de kosten voor stroomverbruik beperkt, want de tapedrive gebruikt uitsluitend stroom bij het lezen of wegschrijven van data. Een HDD moet blijvend gekoeld worden, omdat deze continu in beweging is. Kortom: tapeopslag is een kosteneffectieve keuze die u tegelijkertijd helpt bij het behalen van uw duurzaamheidsdoelstellingen.
  • 3. Vergeet veiligheid niet
    Afgezien van de genoemde aspecten, is veiligheid een onderscheidende factor. Doordat de gegevens op tape volledig zijn losgekoppeld van het bedrijfsnetwerk, ontstaat er een fysieke afstand. Deze zogenaamde air gapped backup maakt tapeopslag een veiligere keuze. Ondanks dat sommige diskopties deze mogelijkheid nabootsen, is het niet zo krachtig als offline back-up. De gegevens op de disk blijven namelijk fysiek beschikbaar, wat een opening biedt voor hackers. LTO-tape biedt offline bescherming en isoleert de gegevens. Dat maakt het een krachtig wapen tegen cyberaanvallen.

Tape als aanvulling op disk

In de praktijk zien we dat organisaties vanuit een overkoepelend back-up- en herstelplan, tape en HDD vaak naast elkaar gebruiken. Tapeopslag is een robuuste en schaalbare oplossing voor de archivering van grote hoeveelheden onregelmatig geraadpleegde, maar belangrijke data. Wanneer deze nodig zijn voor verdere analyse, verplaatst u voor snelle toegang de gegevens naar HDD.

Bij Backupned helpen we uw bedrijf graag bij het bepalen van een effectieve opslagstrategie. Wij zijn uw totaalleverancier voor tape, het transport ervan en dataopslag.

Our services

For dataprotection