april 17, 2015

Meer toekomst voor tape dankzij Japanse doorbraak

De tape is terug. En hoe. Het Japanse Fujifilm Corporation bereikte deze week een doorbraak die grote gevolgen heeft. Het concern wist de opslagcapaciteit van tape te verveelvoudigen, waarmee de grootste opslagcapaciteit ooit op een opslagmedium is behaald.

Samen met IBM bereikte Fujifilm deze maand een mijlpaal in tapeopslag, namelijk een datadichtheid van 123 miljard bits per vierkante inch op lineaire magneetband. Voor de beeldvorming: dat is een standaard LTO cassette met opslagcapaciteit van 220 terabyte aan ongecomprimeerde data. Dus 88 keer de capaciteit van de huidige LTO6 tape. De ontwikkeling maakt de tape als opslagmedium nog sterker, stabieler en betrouwbaarder voor de toekomst.

Meer schrijfdichtheid dankzij fijne magnetische deeltjes

Het succes achter de doorbraak? Een reeks servogestuurde ontwikkelingen die leiden tot een nauwkeuriger koppositionering en grotere spoordichtheid. De nieuwe koptechnologie weet veel fijnere magneetdeeltjes (barium ferriet) te gebruiken. De grootte van de deeltjes bepalen de schrijfdichtheid, die dus nu groter wordt. Daarnaast werkt de magnetoresistieve sensor betrouwbaarder dankzij nieuwe signaalverwerkende algoritmes. De nieuwe tape haalt mede hierdoor met gemak een levensduur van 30 jaar, tegen 10 jaar nu.

Innoveren met oud medium

Backupned, dat in Oosterbeek data voor bedrijven op tape opslaat, mocht het nieuws in samenwerking met Fujifilm naar buiten brengen. “Iedereen dacht dat de tape verouderde – zeker met oog op de cloud – en dat die techniek zou verdwijnen”, vertelt directeur Peter Benedick van Backupned. “Echter, de tape ontwikkelt zich nu door naar een high-endoplossing voor longterm data-archiving.” Vicepresident Norio Shibata van Fujifilm stelde zelfs dat de nieuwe datadichtheid grote betekenis heeft voor de opkomende computing- en cloud-opslagdiensten. Fujifilm en IBM blijven tape dan ook als voorkeursmedium houden voor archiefopslag om te voldoen aan de steeds grotere opslagvereisten.

Meer informatie hierover? Download de PDF

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht