Ga voor duurzaamheid

Houdbaarheid van tapes

De hoeveelheid data die wordt geproduceerd, groeit razendsnel. Toch verdwijnt een groot deel van die gegevens direct na de productie ervan, denk aan data vanuit het Internet of Things (IoT). De gegevens die overblijven, worden vervolgens ergens opgeslagen. Vaak voor langere tijd. Kiest u voor opslag in de cloud, dan kan dit een behoorlijke kostenpost worden. Een duurzamer en goedkoper alternatief is tapeopslag. Maar hoe houdbaar zijn tapes eigenlijk?

Tape is dood, lang leve tape!

Heeft tape zijn beste tijd niet gehad nu de cloud er is? De vraag over de functionaliteit van tapes kregen we al vóórdat cloudopslag bestond en horen we nog steeds. Jaren geleden riep zelfs een gerenommeerd bedrijf op het gebied van offsite storage dat tape dood was. Het bleek dat dit vooral in het eigen voordeel zou zijn, omdat het bedrijf grote hoeveelheden data bewaarde in dure diskomgevingen.

Het is goed om kritisch na te denken over de mogelijke opslaglocaties voor uw data. Dynamische data worden regelmatig gebruikt en kunnen prima worden bewaard in cloudomgevingen. Maar gaat het om statische gegevens, dan blijkt uit vele analyses en onderzoeken dat tape een betrouwbaar en duurzamer opslagmedium is.

Air gapped backup - wat is -

De beschikbaarheid van data op tape

Een andere vraag die we vaak krijgen, gaat over de beschikbaarheid van data op de nieuwste LTO-tape. En dan specifiek over hoelang data op (oude) tapedrives nog valt terug te lezen, maar ook over de snelheid van data recovery. Want hoe houdbaar is de software die wordt gebruikt om gegevens weg te schrijven en te lezen?

Geen unieke uitdaging voor tapeopslag. Want ook bij opslag op disks is het actueel houden van software aan de orde. Dat geldt ook voor het inlezen van de gebruikte tape of disk. Deze vragen over de beschikbaarheid van data op tape zijn dus niet alleen op tape van toepassing, maar kunt u breder trekken naar alle vormen van dataopslag.

De technologie achter tapeopslag, denk aan de tapes zelf en de tapedrives, worden continu doorontwikkeld. We spreken nu van een negende generatie tapes (LTO-9), waarmee ook de opslagcapaciteit en snelheid toeneemt. Tape blijft hierdoor een oplossing die naadloos past in een moderne back-upstrategie.

Houdbaarheid onderbreking

Duurzame en kostenefficiënte dataopslag

De waarde van tapes voor uw statische data komt voornamelijk terug in:

  • Lagere kosten voor langetermijnopslag. De besparing op dataopslag kan zelfs oplopen tot 85% of meer in vergelijking met het bewaren van data op disks of in de cloud.
  • Veilige opslag van data. Tape is een essentieel onderdeel van een goede back-upstrategie. Een air gapped back-up zorgt letterlijk voor ruimte tussen uw data en systemen en is niet met het internet verbonden. Hierdoor is het voor cybercriminelen zo goed als onmogelijk om bij uw back-ups te komen.
  • Duurzame gegevensopslag. Hierbij gaat het om de mogelijkheid om data ieder moment tijdens de bewaarperiode terug te halen. De waarde die wordt gebruikt om de duurzaamheid aan te geven, wordt weergegeven in ‘negens’. Voor opslag van statische data rapporteren cloudproviders 11 negens met drie kopieën. Voor tape is die waarde ook 11 negens, maar slechts met één kopie.

Houdbaarheid van tapes

Met de hoge overdrachtssnelheden en de eenvoud van het beheren van data, doordat de technologie open source is, kunnen we de conclusie trekken dat tape is begonnen aan een geweldige comeback. Bovendien onderstreept de hoge waarde die tape krijgt voor duurzame gegevensopslag, nogmaals de houdbaarheid van dit medium. Wilt u advies over het bewaren van data op tape? Dan helpen we u uiteraard graag verder.

Onze diensten

Voor gegevensbescherming