Cloud opslag vs Tape opslag

Een schijnbaar nieuwe factor in de opslagwereld is de cloud. Het is belangrijk om te beseffen dat de hiervoor genoemde verschillen tussen tape en disk óók gelden voor de cloud. De cloud is simpel gesteld niet anders dan een verzameling disks in een datacenter.

Die datacenters passen encryptie en toegangsbeveiliging toe door middel van wachtwoorden en andere authenticatiemiddelen. Wachtwoorden zijn echter te kraken en online-data valt te stelen of te corrumperen. Offline opgeslagen tapes zijn een stuk moeilijker te hacken.

Waar bevindt de data zich?

Belangrijk is verder te weten waar zo’n cloud-datacentrum zich bevindt en onder welke lokale wetgeving het valt. Dit betreft niet alleen het datacenter en de daar opgeslagen data, maar ook het hoofdkantoor van de cloudaanbieder. Datacenters maken immers veelvuldig gebruik van meerdere locaties en derde partijen om de data van hun klanten over de wereld te spreiden.

Meer dan de helft van de ondernemers in het MKB weet niet precies waar zijn privacygevoelige informatie staat in de cloud, terwijl zij juist voor cloud-oplossingen kiezen uit veiligheidsoverwegingen. Niet onterecht ziet 76 procent van de IT-beslissers beveiliging als grootste zorg bij het gebruik van cloudgebaseerde diensten

Als het al duidelijk is waar zo’n datacentrum zich bevindt, dan nog is het oppassen. Bijvoorbeeld gegevens over Amerikaanse organisaties en burgers vallen onder de Amerikaanse wetgeving, ongeacht waar ter wereld die organisaties en burgers zich ook bevinden. Niet voor niets noemt Enisa, een instelling van de EU “loss of governance” één van de belangrijkste risico’s van cloud computing.

Hoewel datacenters er alles aan doen om inbreuken te voorkomen, is een datalek nooit helemaal uit te sluiten. Meer dan een kwart van de bedrijven heeft wel eens te maken gehad met een datalek waarbij de aanbieder van de clouddienst deels schuldig was . Vaak vragen organisaties zich af of de data die door hen worden verwijderd, ook daadwerkelijk weg zijn. Waterdichte garanties kunnen vaak niet worden gegeven, omdat onduidelijk is waar de data precies staan.

Plaatsonafhankelijk

Cloudopslag is wel onovertroffen in plaats-onafhankelijke toegankelijkheid. Dat is een handige eigenschap om data overal te kunnen gebruiken via mobiele devices. Toch blijkt uit de MKB Cloud Barometer 2014 dat slechts 28% van de cloudgebruikers dit ziet als het grootste voordeel.

Verder blijkt dat tot op heden slechts 30% van de bedrijven voor een cloudoplossing kiest. Van dat bescheiden percentage cloudkiezende bedrijven heeft tweederde minder dan 10 TB aan data in de cloud staan. Bij grote hoeveelheden data kan een internetverbinding duur worden en kost het verzenden van al die TB’s veel tijd.

Combineer dataopslag methoden

De meeste organisaties (78%) hanteren echter een mix van dataopslag op disk en tape plus zowel on- als off -site . Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen back-up en archivering. Voor archivering wordt hoofdzakelijk tape gebruikt. De verwachting is dat van alle data de komende decennia nog steeds zo’n 30% – 40% op tape wordt opgeslagen. Daarmee realiseert een organisatie besparing van een derde van zijn totale dataopslagkosten.

Het gaat dan meestal om data die niet dagelijks nodig is, bijvoorbeeld omdat die gegevens vanwege wet- of regelgeving voor langere tijd bewaard moeten worden. Organisaties hebben niet altijd duidelijk wat de omvang is van de hoeveelheid inactieve data (data waar tenminste 3 maanden niets meer mee is gedaan). Schattingen in het bedrijfsleven lopen uiteen van 25 tot 90%.

Contact opnemen

We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden van het inrichten van een tape backup proces voor uw bedrijf. Van transport tot storage. Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button of bel ons via +31 (0)26 334 2020

Offerte

Over BackupNed

  • Ondergronde atoomvrije bunker
  • Offline, dus hackerproof
  • 24/7 bereikbaar
  • Dag en nacht beveiligde spoedservice,binnen drie uur op locatie (in Nederland)
  • Gescreend personeel
  • Volledig proces gecertificeerd ISO 9001 en IEC 27001

Meer informatie?
Bel+31 (0)26 334 2020 of vraag een offerte op via onderstaande button.

Offerte binnen 1 werkdag

Tape backup - Referentie TUI Tape backup - Referentie Centric Tape backup - Referentie Campina Tape backup - Referentie IHC Tape backup - Referentie eurocept
Tape backup - Dirk en Peter
Tape backup - Triangle

Gratis offerte

Binnen 1 werkdag nemen wij contact op

Uw gegevens worden uitsluitend
gebruikt om u te informeren.