verschillende types data

KIEST U VOOR CLOUDOPSLAG OF TAPEOPSLAG?

De digitale voetafdruk van uw organisatie zal de komende jaren naar verwachting blijven groeien. De opslag van deze toenemende hoeveelheid gegevens vereist een betrouwbaar back-upsysteem. Een cloudopslagsysteem lijkt een voor de hand liggende keuze. Dataopslag in de cloud is schaalbaar, gegevens zijn snel benaderbaar en bovendien altijd en overal bereikbaar.

Of u nu betaalt op basis van gebruikersaantal of op basis van de hoeveelheid data, de kosten voor cloudopslag lopen na verloop van tijd op. Reden is de toename van zowel actieve als statische data. Vooral voor gegevens die niet of nauwelijks worden gebruikt, is de cloud een duur opslagmedium. Daarnaast is de up- en downloadsnelheid van een cloudoplossing vaak niet optimaal, waardoor bijvoorbeeld een grote datarecovery-actie vanuit de cloud veel tijd in beslag neemt.

Offline, offsite data vault - BackupNed (4)

DATATYPE BEPAALT OPSLAGMEDIUM

Wij onderscheiden vier soorten data bij de keuze om gegevens op LTO-tape of in de cloud te bewaren:

 • Bedrijfskritische data
  De continuïteit van de organisatie is afhankelijk van deze gegevens. Opslag in de cloud is daarom ideaal voor dagelijks gebruik. Vanwege het cruciale belang van deze gegevens is optimale en soms maximale bescherming noodzakelijk. Zodra ransomware een organisatie heeft geïnfecteerd, zijn er back-ups nodig voor goed gegevensherstel. Dit is alleen mogelijk door regelmatige opslag van bedrijfskritische gegevens op LTO 9 tape en deze tapes offline en offsite op een veilige locatie op te slaan. De gegevens op tape zijn volledig losgekoppeld van het bedrijfsnetwerk, ook wel air gapped backup genoemd.
 • Verouderde, overtollige of onbelangrijke data (ROT data)
  Dit zijn gegevens die niet meer van belang zijn voor de organisatie en waarvoor geen (wettelijke) bewaartermijn geldt. Ook wel aangeduid als Redundant, Obsolete, Trivial (ROT) data. Na controle kunnen deze gegevens worden verwijderd. Bij twijfel biedt een back-uptape een kostenefficiënt alternatief om ze te bewaren.
 • Dark data
  Gegevens worden als "dark" beschouwd wanneer de waarde ervan onbekend is. Ongeveer 50% van de gegevens waartoe bedrijven toegang hebben, valt onder deze categorie. Ze kunnen onbelangrijke, historisch belangrijke of zelfs cruciale gegevens voor het bedrijf bevatten. Zolang dit niet duidelijk is, is het verstandig deze gegevens op te slaan in zowel de cloud als op tape.
 • Archiefdata
  Vaak betreft dit grote hoeveelheden statische data die voor lange tijd bewaard moet worden. Of het nu wel of niet vereist is vanuit wettelijk of financieel perspectief. Het raadplegen van deze gegevens gebeurt incidenteel en staat niet onder tijdsdruk. Tapedrives vormen hier het meest geschikte opslagmedium. Niet alleen uit kostenoverweging, maar ook vanwege de vermindering van CO₂-uitstoot.

Locatie Cloudopslag

Datacenters maken veelvuldig gebruik van meerdere locaties om de data van hun klanten zo doelmatig mogelijk over de wereld te spreiden. De exacte locatie waar een cloudprovider haar data opslaat, is een belangrijk gegeven. Dit bepaalt onder welke lokale wetgeving de data valt. Dat geldt niet alleen voor het datacenter en de daar opgeslagen gegevens, het betreft ook de locatie van het hoofdkantoor van de cloudaanbieder.

Hoewel zij om veiligheidsredenen cloudoplossingen gebruiken, weet ongeveer de helft van de ondernemers niet precies waar hun privacygevoelige informatie zich in de cloud bevindt. Grip houden op de privacy en databescherming in een cloudomgeving is volgens IT-professionals steeds complexer. Niet geheel onterecht nemen de zorgen over de beveiliging van cloudgebaseerde ICT-diensten toe.

Uiteraard doen datacenters er alles aan om inbreuken te voorkomen. Ondanks alle getroffen veiligheidsmaatregelen neemt het aantal datalekken toe. Afgelopen jaar hadden wereldwijd zo’n 45% van de organisaties te maken met een datalek in de cloud. Bovendien vragen organisaties zich vaak af of door hen verwijderde gegevens ook daadwerkelijk weg zijn. Het is vaak onmogelijk waterdichte garanties te geven, omdat onduidelijk is waar de gegevens zich bevinden.

OPSLAG BIJ BACKUPNED: OFFSITE, OFFGRID EN GEHEIM

Bij Backupned bewaren we uw tape backup offsite op een uiterst veilige en geheime locatie die slechts onder geheimhoudingsbeding wordt verstrekt. We zijn ISO/IEC 27001 gecertificeerd op het gebied van informatiebeveiliging gerelateerd aan het beheer, transport en de veiligstelling van digitale bedrijfsinformatie van organisaties.

Meer weten waarom Backupned uw totaalpartner is voor tape storage van uw data? Neem gerust contact met ons op.

Onze diensten

Voor databescherming