In veilige handen

Tape backup

Tape backup - header - Tape backup - header

Het fenomeen tape backup vindt al plaats sinds 1928. Misschien denkt u nu: dus tape is ouderwets! Maar in de afgelopen eeuw is het gebruik ervan continu veranderd en verbeterd. Hoewel nieuwe media of werkwijzen de backup op tape lijken te verdringen, wordt de waarde ervan keer op keer bevestigd. Vooral wanneer zich nieuwe vormen van bedreigingen voordoen. Dit maakt backup op tape inmiddels tot een vast en vertrouwd onderdeel binnen de ICT-lifecycle.

Toekomstbestendig

In de afgelopen 25 jaar van haar bestaansgeschiedenis heeft Backupned het geloof in de waarde van tape backup nooit verloren. Hoewel tape minder als een backup medium wordt toegepast, wordt het juist meer en meer ingezet als opslagmedium voor de langere termijn. De voordelen hiervan? Minimaal stroomverbruik, lage kosten (TCO) en een sterke terugdringing van CO₂-uitstoot. De data op tape zijn op een offline en offsite locatie uitsluitend fysiek toegankelijk. Zo wordt aan alle eisen met betrekking tot de beschikbaarheid van data op lange termijn voldaan.

Groeiende hoeveelheid data

In 2021 bedroeg de totale hoeveelheid wereldwijde data 79 zettabytes. Dit komt neer op het verbazingwekkende getal van 2.5 quintiljoen bytes aan gegevens die dagelijks zijn gecreëerd. Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn 90% van alle gegevens ter wereld geproduceerd. De International Data Corporation (IDC) voorspelt dat de hoeveelheid data wereldwijd in 2025 is gegroeid naar 181 zettabytes. We hebben het dan over een gemiddelde datagroei van ruim 30% per jaar. Dat vraagt om nieuwe denkwijzen, analyses en inzichten. Backupned ontzorgt u geheel: van aankoop tot opslag.

Tape backup - onderbreking - Tape backup - Offline offsite data vault

Waarde dataopslag via tape backup

We zien dat het gebruik van tapedrives constant wordt geëvalueerd en de waarde ervan iedere keer weer opnieuw wordt bepaald. In grote lijnen zien we nu een tweedeling ontstaan in het gebruik, door de data in te delen als statische en dynamische data:

  • Voor de dynamische data geldt dat deze frequent wordt geraadpleegd. Het blijkt zo’n 10% te zijn van de totaal opgeslagen hoeveelheid data.
  • Zo’n 70% van de data is geclassificeerd als statische data ofwel, gegevens die niet of nauwelijks meer worden geraadpleegd. Vanuit wetgeving, analyses en andere verplichtingen blijken deze data toch van groot belang te zijn en dienen ze (vaak) langdurig te worden bewaard.

Met de opkomst van ransomware is er daarnaast voor de tape backup een nieuwe rol weggelegd binnen het risicomanagement van de ICT-omgeving. Ook heeft er een hernieuwde evaluatie plaatsgevonden van het Business Continuity Plan (BCP). Golden copies die aantoonbaar vrij zijn van ransomware, spelen een belangrijke rol in de datarecovery na een ransomware-aanval. Ze verdienen daarmee dan ook nieuwe aandacht binnen het BCP.

Fysieke tape-handling: wij nemen het uit handen

Backup LTO 9 tapes worden in de ondergrondse depots van Backupned opgeslagen onder de noodzakelijke omstandigheden voor betrouwbaarheid, duurzaamheid, veiligheid en conditionering. Al deze condities maken de door de fabrikant gegarandeerde maximale houdbaarheid van 30 jaar mogelijk. Omdat uw data en uw backup zich op twee fysiek andere locaties bevinden, noemen we dit ook wel air gapped backup.

De fysieke handling van tapes wordt in veel organisaties als ballast ervaren. Daarom voorziet Backupned ook in een omgeving waarin u uw data veilig op tape kunt wegschrijven. In eigen huis verzorgt Backupned vervolgens de beschermde offsite en offline storage. U blijft gebruik maken van een opslagmedium dat zich door en door heeft bewezen en waar u zelf op vertrouwt. Maar dan zonder de nadelen en ongemakken te ervaren van alle fysieke handlingsactiviteiten. Kortom: ontzorging in optima forma.

Twijfelt u nog over het gebruik van cloud, disks of tapes? Wij zetten alles voor u op een rijtje:

Tape backup - waarom foto - Tape backup - waarom

Kiezen voor fullservice tape backup?

Wij geven u graag acht redenen waarom wij dé veilige en passende oplossing bieden voor uw organisatie:

1. Een oplossing die allesomvattend is

Backupned biedt een fullservice. Dit houdt in dat wij de gehele tape-handling van u overnemen. Zo heeft u met ons één oplossing voor data storage, backup, transport én disaster recovery.

2. Duurzaam en groen

Vandaag de dag is het van belang om uw bedrijf zo groen en duurzaam mogelijk in te richten. Backup op tape is beter voor het milieu dan andere manieren van dataopslag. Vergeleken met schijfopslag verbruikt tape bijvoorbeeld 238 keer minder energie. Zo kiest u voor de meest duurzame manier. Het verminderde verbruik van energie zorgt er bovendien voor dat uw energierekening minder hoog is. Twee vliegen in één klap!

3. Envoudig beheer en gebruik

Met onze fullservice maken wij het gebruik en beheer van uw tapes eenvoudig. Backupned heeft hiervoor een eigen app ontwikkeld: TapeTracer. Met deze app kunt u uw tapes eenvoudig traceren en volgen en als extra service, leveren wij de gewenste tape(s) snel bij u af.

Een andere dienst die tot onze fullservice behoort, is het maken van een realtime overzicht. Dit doen wij tijdens audits. Dit geeft u een overzicht van al uw tapes die in onze bunker liggen opgeslagen. Daarbij kunt u in de TapeTracer-app de historie van uw data zien. Dit omvat de hele historie vanaf het moment dat een tape in ons beheer is gekomen.

4. Enorm veilig

Vandaag de dag zijn hackers een toenemende bedreiging voor organisaties. Met een backup op tape kunt u belangrijke bedrijfsgegevens veilig en offline te bewaren. Zo voorkomen we dat hackers toegang krijgen tot uw data.

5. Gemakkelijk wisselbaar

Door middel van ons veilige transport zijn uw tapes gemakkelijk te verplaatsen. Ons personeel wordt intensief gescreend, voordat ze bij ons komen werken. Zo weten we dat het transport altijd goed verloopt. Wilt u de tapes volgen tijdens het transport? Geen probleem, dit kan via de TapeTracer-app. Deze is gemaakt in eigen beheer.

6. Enorm lange bewaartijd

LTO tapes gaan een lange tijd mee: wel meer dan 30 jaar. Zo zijn uw gegevens eenvoudig en veilig voor een lange tijd opgeslagen.

7. Goedkoopste oplossing

Tape backup is een goedkope manier voor het beheren van uw data. Zeker voor de lange termijn opslag is tape voordeliger dan andere opties voor het opslaan van gegevens, zoals bijvoorbeeld schijfopslag.

8. Eenvoudig op te schalen

Uw bedrijf groeit en daarmee ook de hoeveelheid gevoelige data? Geen probleem! Onze backup op tape groeit met uw data mee. In onze ondergrondse bunker is genoeg plek voor al uw data en tapes.

Onze diensten in tape backup

Voor gegevensbescherming

Tape Backup - online offsite

ONLINE GEGEVENSOVERDRACHT OFFSITE OPSLAG

Het gemak van online datatransport, gecombineerd met de veiligheid en betrouwbaarheid van tape-opslag.

Tape backup - Offline, offsite data vault

OFFLINE TAPE TRANSPORT OFFSITE OPSLAG

Veilige tape opslag. Tape backup is 24 uur per dag beschikbaar, onbenaderbaar voor ‘derden’.

Veelgestelde vragen

Wat is er bij de dienst, offsite backup, inbegrepen?
Onze full-service dienstverlening bestaat uit de levering en labeling van de tapes, het transport ervan, tapehandling bij de klant en in ons depot, veilige opslag, datarecovery en gecertificeerde vernietiging van tapes.
Raken jullie wel eens een tape kwijt?
Nee, we maken gebruik van een eigen ontwikkelde barcode-applicatie, inclusief een tracing-module waarmee we alle bewegingen van de tape volgen en registreren. Alle handlingsactiviteiten worden vastgelegd en gearchiveerd zolang een tape bij ons in beeld is. Hierdoor is in 25-jarig bestaan nog nooit een tape zoekgeraakt.
Moeten tapes tijdens de opslagperiode worden ‘bewerkt’ (bv. omspoelen/vervangen), opdat de conditie niet verslechterd?
Nee, dat is bij de kwaliteit van LTO-tapes vanaf het type LTO5 niet nodig. De fabrikant stelt dit ook niet als eis om te voldoen aan de garantietermijn die geboden wordt.
Wat is de houdbaarheid van een tape in jullie depot?
Gecombineerd met de juiste klimaatcondities in ons ondergrondse depot, garandeert de fabrikant een houdbaarheid van de tapes tot 30 jaar.
Moet ik nog extra maatregelen nemen, voordat een tape langdurig wordt opgeslagen?
Om er zeker van te zijn dat de betreffende tape na lange tijd kan worden teruggelezen, adviseren wij om de tape vooraf te laten analyseren. Dan wordt beoordeeld of de data correct is weggeschreven, wat nodig is ten behoeve van een juiste datarecovery. Daarnaast kan een catalogue worden aangemaakt om de gewenste data snel en correct te kunnen traceren.

Backupned adviseert om de versies van uw datamover of back-upsoftwarepakket goed bij te houden en mee te nemen in de back-upprocesbeschrijving ten behoeve van de juiste versie in het geval van een restore of recovery.
Hoe wordt voorkomen dat een ongeautoriseerd persoon een tape bij jullie op kan vragen?
Wij adviseren iedere klant om een autorisatieprocedure aan te leveren. Daarin wordt opgegeven wie op welk moment is geautoriseerd om een tape op te vragen. Aan dit proces kan ook een escalatieprocedure worden gekoppeld met daarin een uitwerking van de door u gewenste autorisatieniveau’s.
Hoe is de veiligheid van mijn tapes gewaarborgd?
Bouwkundig middels de veiligstelling in ondergrondse, voormalig atoomvrije, bunkers. Elektronisch met een BORG-gecertificeerd beveiligingssysteem gecombineerd met een realtime cameradetectiesysteem. Deze zijn aangebracht op strategische plekken in en rond de depots.

De toegang tot de depots, alsmede de toegang tot de afzonderlijke zalen waar de tapes staan opgesteld, zijn gecompartimenteerd en voorzien van elektronische toegangscontrole en registratie.
Wat is de minimale en maximale hoeveelheid tapes die ik bij jullie kan opslaan?
Vanaf één tape kunt u al bij ons terecht. Dit kan worden uitgebreid tot zo’n 50.000 tapes per klant.
Welke bewaartermijnen hanteren jullie?
U bepaalt op basis van uw eigen bedrijfspolicy uw eigen bewaartermijnen, een en ander afgestemd op de bewaartermijnen die door de wetgever zijn vastgesteld. Wij kunnen aan ieder verzoek voldoen.
Kan ik ook mijn datamanagement bij jullie uit handen geven?
Jazeker, zodra u dit wenst, beheren wij de data onder de door u gedefinieerde bewaartermijnen per dataset. Wanneer deze zijn afgelopen, vernietigen wij deze datadragers onder een zorgvuldig gecertificeerd proces.
Moet ik eigen hardware aanschaffen en onderhouden om gebruik te kunnen maken van jullie dienstverlening?
Onze klanten beperken zich niet door een on-premises oplossing, waarbij Backupned de fysieke datadragers ophaalt en veiligstelt. We leveren ook een ‘as-a-Service-model’, waarmee we u optimaal ontzorgen bij uw offsite storage, tape backup en archivering.