maart 29, 2022

De nieuwe dienst van Backupned: Online datatransfer, off-grid datavault

Als organisatie is het inmiddels een must om een back-up te maken van alle cruciale bedrijfsgegevens aangezien veel kritieke processen afhankelijk zijn van data. Wanneer u dan geen gebruik kunt maken van die data door verstoringen of wanneer data (per ongeluk) verloren gaat, dan heeft u daar in ieder geval nog een kopie van.

Al 27 jaar houdt Backupned zich bezig met het ontzorgen van bedrijven op het gebied van back-ups en offline dataopslag. In 2021 hebben we hier een nieuwe dienst aan toegevoegd: Online datatransfer, off-grid datavault.

Online datatransfer en off-grid datavault

“Er is veel vraag naar veilige dataopslag om zo een betrouwbare back-up te hebben wanneer bedrijven, vanwege uiteenlopende redenen, niet meer bij hun data kunnen”, vertelt Dirk Rood, commercieel directeur bij Backupned. “We doen dat sinds 1 maart 1995 met fysieke transporten, waarbij we tapes met data ophalen en bij ons opslaan in goed beveiligde ondergrondse depots. Met Online datatransfer en off-grid datavaulting kunnen we onze klanten nu nóg beter ontzorgen.”

“Met deze nieuwe dienstverlening zetten organisaties hun data via zwaarbeveiligde fiberverbindingen over naar een van de ondergrondse depots van Backupned”, legt Dirk uit. “Daar wordt de data op tapes gezet. Vervolgens worden de tapes off-site en off-grid opgeslagen in ons tweede depot volgens de laatste archiefstandaarden. Data kan nu dus direct online naar ons worden overgebracht.”

Geen traditioneel datacenter

Het klinkt als een back-upfunctie, zoals meerdere datacenters die aanbieden, maar daar is Dirk duidelijk over: “Wij zijn geen traditioneel datacenter dat online kopieën van data bewaart. We willen juist een veilige archiefoplossing bieden. Onze twee depots hebben verschillende functies: in het ene depot wordt de online data op tapes gezet die vervolgens worden opgeslagen in ons tweede depot. Alle data die online binnenkomt, wordt op deze wijze verwerkt. Online en offline data wordt zo strikt gescheiden gehouden. Daarmee pakt Backupned het anders aan dan een traditioneel datacenter.”

Hoe veilig is de digitale overdracht van data?

Het online overzetten van data klinkt toch wel spannend. Organisaties kiezen er toch niet voor niets voor om hun gegevens offline te bewaren? “Onze online datatransfer is niet te vergelijken met het versturen van een e-mail met een bijlage”, legt Dirk uit. “Gegevens worden via hoogwaardige fiberverbindingen, versleuteld naar ons overgezet. Bovendien hanteren we een secure IP en doen we aan object storage. Dat betekent dat er geen bestanden, maar units van data worden overgezet die bestaan uit enen en nullen. De online datatransfer is dus een zeer goed beveiligd proces.”   

Online datatransfer, off-grid datavault: de voordelen

“Onze nieuwe dienstverlening is vanwege meerdere redenen interessant voor bedrijven”, geeft Dirk aan. “Allereerst bespaart het een investering in hardware, zoals servers, tapes en een tape library. Organisaties hoeven dus niet meer te denken aan afschrijvingen of servicecontracten. Ook komen er geen pallets met ‘ijzer’ meer binnen, want alles gaat nu digitaal. Het hele proces van het wisselen van tapes? Daar zijn bedrijven vanaf.”

“Een ander groot voordeel is dat tapeopslag beter voor het milieu is, in vergelijking met online opslag van data”, gaat Dirk verder. “Waar datacenters grote serverparken moeten laten draaien en koelen, zetten wij alle data op tapes die offline worden gearchiveerd. Dat heeft een significant effect op het minimaliseren van de CO2e-uitstoot en verkleint de digitale voetafdruk van een bedrijf.”

Aan de slag met onze dienstverlening

Als organisaties aan de slag willen met Online datatransfer en off-grid datavaulting, dan is het van belang dat het eigen softwarepakket voor back-ups, denk aan oplossingen van Veeam of Commvault, up-to-date is. “Dat is een voorwaarde om aan te sluiten op de nieuwe dienst”, vertelt Dirk. “We werken namelijk met S3, Simple Storage Service, en dat spreekt alleen de ‘taal’ van de nieuwste updates.”

“Verder nemen we alles uit handen”, vervolgt Dirk. “Bij de onboarding kijken we of alles goed is ingeregeld. Anders helpen we onze klant hierbij. We zorgen ervoor dat de Online datatransfer en off-grid vaulting compliant is met het back-upschema van de organisatie. Verder is de oplossing geheel naar wens te configureren en is het back-upproces volledig geautomatiseerd.”

Onze nieuwe dienst is een interessante oplossing voor alle organisaties die hun data willen veiligstellen, binnen een Nederlandse omgeving. Vele beursgenoteerde bedrijven, ngo’s, ziekenhuizen en gemeenten zijn al klant bij Backupned. Heeft u interesse? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht