maart 25, 2015

In 2025 wordt 40% van alle data op tape opgeslagen

De rol van de tape verandert. Aan de toekomst van de tape wordt al jaren – ten onrechte – getwijfeld. Zelfs vakbladen plaatsen soms vraagtekens bij de toekomst van tape en off-site tapeopslag. Diverse onderzoeken tonen aan dat deze twijfel ongegrond is. De komende decennia wordt 30 tot 40 procent van alle data op tape opgeslagen. De tape innoveert nog steeds.

De verschillen tussen cloud en off-site tape opslag

Een schijnbaar nieuwe factor in de opslagwereld is de cloud. Het is belangrijk om te beseffen dat er grote verschillen zijn tussen opslag in de cloud en off-site op tape. De vraag of de tape, danwel cloud of diskopslag de voorkeur geniet is niet met een universeel geldende keuze te beantwoorden. Het antwoord is afhankelijk van de situatie en het doel van de opslag. Een goede afweging maken is dus altijd belangrijk.

  • Totale kosten: de totale kosten per TB zijn bij tapeopslag off-site minimaal een factor 10 lager dan de TB-kosten bij een opstelling met online-opslag.
  • Transport: in veel gevallen is het fysiek transport (zeker wanneer we het over grote hoeveelheden data) goedkoper (datatransferkosten bedragen al gauw € 10,00 MB /sec per maand).
  • Plaatsonafhankelijk: cloudopslag is onovertroffen in plaatsonafhankelijke toegankelijkheid. Dit levert ook direct gevaren op: wachtwoorden zijn te kraken en online-data valt te stelen of corrumperen. Offline opgeslagen tapes zijn een stuk moeilijker te hacken.
  • Beschermd tegen calamiteiten: de fysieke locatie van uw data is ook van belang. In Nederland ligt een derde van de datacenters onder NAP of maximaal 3 meter daarboven. In geval van een hevige overstroming zijn ook deze datacenters niet per definitie veilig.

Wat zijn de grootste zorgen bij de IT-beslissers?

backupned-statistieken-cloud

De toekomst van de tape

De rol van tape is de afgelopen jaren veranderd. Het wordt namelijk vaker gebruikt als een archiveringsmedium en minder als een constant gebruikt opslagmedium. Van alle opgeslagen data wordt maar liefst 70 procent zelden geraadpleegd. Daarom is tape het enige medium dat makkelijk voor lange termijn (lees: 10+ jaar) op een veilige plaats kan worden opgeslagen, zonder noemenswaardig stroom te verbruiken. Niet voor niets doen tapes dienst als back-up voor het meest innovatieve bedrijf: Google.

Een toenemende hoeveelheid data

De databergen bij organisaties zijn groot, de waarde van die data is groeiende en dus is de rol van tape belangrijk. Vandaar dat producenten, vertegenwoordigd in het LTO Consortium, en experts bij verschillende universiteiten in Nederland, Amerika, Frankrijk en Duitsland dagelijks bezig zijn met de ontwikkeling van tape. Zo lang die technologische innovatie aanhoudt, geniet de tape als opslagmedium een duurzame toekomst.

Whitepaper

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Download nu al de volledige whitepaper.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht