mei 22, 2015

Hoge boetes door nieuwe Europese privacywetgeving

De Europese commissie werkt aan nieuwe databeschermingsregels die dit jaar al van kracht moeten worden. Dit heeft verregaande gevolgen voor bedrijven, die boetes tot honderd miljoen euro of tot 5 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet tegemoet kunnen zien als ze hun data niet optimaal beschermen.

Er is op dit moment vanuit Europa veel druk om deze nieuwe wetgeving snel in te laten gaan. Het Europese Parlement heeft 95% vóór de nieuwe databeschermingsregels gestemd. Dat deze vernieuwde wetgeving eraan komt staat dus vast. Vraag is alleen wanneer. Men verwacht dit jaar.

Bescherming zorgwekkend laag

Ieder bedrijf is straks verplicht de data van klanten en medewerkers te beschermen door het nemen van ‘passende’ beveiligingsmaatregelen. Een dergelijk vaag taalgebruik maakt het dat deze wetgeving toekomstbestendig is. Veel organisaties hebben nog een lange weg te gaan voordat ze kunnen voldoen aan de ophanden zijnde wetgeving. Uit onderzoek van Sophos blijkt dat iets minder dan de helft (49 procent) van de vijftienhonderd ondervraagden niet op de hoogte is van het databeschermingsbeleid van hun organisatie. Dat is een sleutelelement van de nieuwe wetgeving. Ook blijkt slechts 51 procent van de bedrijfslaptops te zijn versleuteld.

‘Gestolen of verloren laptops zijn de meest voorkomende bron van datalekken. Grote organisaties zijn zich veelal wel bewust van de op handen zijnde wijzigingen. De grote onwetendheid ligt bij de kleinere en middelgrote bedrijven. ‘Een bakker of een fietsenmaker die een laptop heeft waarop adresgegevens van klanten staan en die hij ook privé gebruikt, valt straks onder dezelfde regels. Als hij zijn laptop op vakantie kwijt raakt, dan kan ook hij hoge boetes tegemoet zien.’ Niet alleen Europa, ook de Nederlandse overheid heeft privacy en security hoog in het vaandel staan.

Lees het volledige artikel op Computable

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht