april 26, 2022

Hoe werkt een back-up op tape?

Het maken van back-ups op tape is een traditionele methode die weer aan populariteit wint. Met name door de toename van ransomware-aanvallen. Tape is dan de ideale oplossing, omdat uw back-up niet verbonden is met het internet en daardoor onmogelijk te benaderen voor cybercriminelen, mits veiliggesteld op een betrouwbare locatie. Bovendien wordt uw tape ook nog eens offsite opgeslagen.

In dit artikel willen we u graag meer vertellen over waarom tape een interessant medium is voor uw back-ups en hoe het back-upproces in zijn werk gaat.

Tape back-up: duurzaam en kostenefficiënt

Naast de bovengenoemde voordelen van een offline en offsite back-up op tape, zijn er nog meer positieve kanten te benoemen. Allereerst is de opslag een stuk goedkoper, dan wanneer u ervoor zou kiezen om een kopie van uw data op te slaan in de cloud. Zeker op de lange termijn. De initiële kosten zijn misschien wat hoger, maar dat zijn slechts eenmalige kosten, terwijl u maandelijks blijft betalen voor cloudopslag.

Verder zorgt een back-up op tape voor significant minder CO2e-uitstoot (het effect van koolstofdioxide-equivalenten op de opwarming van de aarde) in vergelijking met opslag op een harde schijf. Bovendien geeft de fabrikant een garantie af op een bewaartermijn van maar liefst 30 jaar. Het is dus een kostenefficiënte én duurzame oplossing voor uw back-ups.

Hoe werkt een tape back-up?

  1. Bij Backupned heeft u twee mogelijkheden om uw data op tape te zetten:U maakt zelf de fysieke back-ups: uiteraard leveren we de tapes aan, waarop u de back-ups kunt wegschrijven. Wij komen deze bij u omwisselen, op een vooraf bepaalde frequentie. De tapes worden vervolgens low-profile vervoerd naar de opslaglocatie.
  2. U verstuurt de data online naar ons depot: via een zwaarbeveiligde verbinding zet u de data over naar een van onze ondergrondse bunkers. Dat kan met uiteenlopende back-upsoftwarepakketten, zoals Veeam, Commvault en Tivoli. Wij zorgen ervoor dat uw gegevens op tape worden gezet en veilig overgeplaatst naar de opslaglocatie.

Het vervoer van uw tapes gebeurt met onopvallende motoren, auto’s of, in spoedeisende gevallen, met een helikopter. Altijd binnen onze veilige ‘bubbel’. Onze depots waarin we uw back-ups bewaren, zijn moderne, ondergrondse bunkers op een geheime en onopvallende locatie. Zo zijn uw tapes goed beschermd tegen calamiteiten, zoals brand, een cyberaanval of inbraak. De duizenden back-uptapes van uiteenlopende klanten, zijn bovendien te allen tijde 100% traceerbaar.

Datarecovery met een tape

Wanneer u de opgeslagen data onverhoopt nodig heeft, dan kunt u 24/7 en 365 dagen per jaar bij ons terecht. In de situatie genoemd onder punt 1 (u maakt uw eigen fysieke back-ups) leveren we de data binnen drie uur fysiek bij u af. Is uw eigen back-upomgeving door een calamiteit zoals een brand verloren gegaan, dan kunnen wij zelfs de data zoals u die heeft weggeschreven op tapes, bij u aanleveren op een medium dat vooraf met u is afgestemd.

Maakt u gebruik van optie 2, dan kunnen we uw data weer beschikbaar stellen binnen dezelfde beveiligde protocollen waarmee u de data naar ons heeft weggeschreven. In een uiterst geval kunnen wij u assisteren bij het opzetten van een nieuwe back-upomgeving. Zo heeft u altijd een veilige kopie van uw gegevens achter de hand, waar en wanneer dat nodig is.

Meer informatie over back-ups op tape? Neem gerust contact op, we helpen u graag verder.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht