mei 17, 2022

Dataopslag: kies je voor SSD of tape?

Terwijl de hoeveelheid gegevens exponentieel blijft groeien, neemt de behoefte aan schaalbare en betaalbare dataopslag toe. Optimale datavoorziening is namelijk essentieel en dat begint met de keuze voor een geschikt opslagtype. Is het zo simpel als warme data op SSD en koude data op tape op te slaan? Helaas niet. Eerst moet helder zijn om welke data het gaat en hoe deze wordt gebruikt. Meer inzicht in de genoemde opslagmedia biedt uitkomst.

Solid State Drive (SDD): de voor- en nadelen

Bij dit nog relatief jonge medium wordt data permanent opgeslagen op geheugenchips. Dat maakt de SSD sneller en zuiniger dan bijvoorbeeld HDD. Het gebrek aan bewegende onderdelen zorgt voor de zeer korte toegangstijd tot de data (amper 0,1 milliseconde). De SSD is compact, stil en bestand tegen schokken en oververhitting. Het snelle terugschakelen naar inactieve stand maakt de SSD relatief energiezuinig.

Bij intensief gebruik neemt na enkele jaren de snelheid echter merkbaar af. Zonder stroom (offline) verzwakt de elektrische lading die is opgeslagen in de SSD. Het gevolg kan zijn: corrupte data die niet te herstellen is. De huidige maximale opslagcapaciteit is 8 TB. En ondanks de sterke prijsdaling de afgelopen jaren, is de prijs per gigabyte nog relatief hoog.

Tape: de voordelen

Dataopslag op tapes bestaat al ruim 70 jaar. Na de introductie van de Linear Tape-Open (LTO) technologie eind jaren ’90 is het gebruik in een stroomversnelling geraakt. Deze vorm van sequentiële magnetische opslag maakt gebruik van open standaarden. Dankzij succesfactoren als betrouwbaarheid, capaciteit, duurzaamheid en de lage prijs per eenheid, is tape nog altijd een gewaardeerd opslagmedium waaraan de kwalificatie “high end” kan worden toekend.

Bovendien is offline opslag een krachtig wapen tegen cybercriminaliteit: geavanceerde versleuteling houdt data veilig. Deze is ook na 30 jaar nog prima uit te lezen. De LTO-roadmap staat garant voor het regelmatig verschijnen van nieuwe releases. De meeste recente is LTO 9 met een tapecapaciteit tot 18 TB (gecomprimeerd 45 TB).

In tegenstelling tot schijven, is het bij tapes niet nodig om constant aan te staan. Dit zorgt voor een aanzienlijk lagere impact op het milieu. De CO2-uitstoot die tijdens de levenscyclus wordt gegenereerd, kan tot wel 95% minder zijn dan bijvoorbeeld bij HDD. De lage kosten voor langdurige opslag is het grootste voordeel. De combinatie met de hoge capaciteit maakt tapeopslag zeer geschikt voor de opslag van grote hoeveelheden data.

Een ander voordeel betreft de bewaar- en houdbaarheid van de tapes. De condities dienen vrij constant te zijn maar kennen niet de extreem kleine marges waaronder bijvoorbeeld de oude tapes t.b.v beeld- en geluid (en cultuur historisch archiefmateriaal) bewaard moesten worden. Daarnaast zijn de tapes technisch zodanig ontwikkeld en geproduceerd dat deze ook geschikt zijn voor transportdoeleinden (naar bijvoorbeeld een off-site locatie).

Aandachtspunten voor dataopslag op tape

Uiteraard kent tapeopslag ook aandachtspunten. Zo is een van de meest gehoorde aandachtspunten, dat de data niet direct toegankelijk is en kost het benaderen of toevoegen van data wat meer tijd in vergelijking met een SSD. Daarnaast blijft het een fysiek en “wisselbaar” medium wat, naast de vele voordelen zoals hierboven beschreven, in het huidige digitale tijdperk gerekend wordt tot een (soort van) dissonant in het datacenter.

Tape als aanvulling op SSD

Bij de keuze van een geschikt opslagtype zijn doel en gebruik bepalend. De SSD is gemaakt voor snelheid en actief gebruik van data. Het is simpelweg niet geschikt voor een offline back-up op lange termijn. Dát is de kracht van tape. Die blijft populair voor back-up en archivering vanwege de capaciteit, kosten en betrouwbaarheid.

Wilt u meer weten over dataopslag op tape? Neem dan vrijblijvend contact op, we helpen u graag verder.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht