oktober 16, 2014

Archief Vlaamse overheid naar Nederlandse bunker

Beelden en geluiden van Belgisch omroep VRT, van dorpsfeesten, van musea – binnenkort wordt dit Vlaams cultureel erfgoed opgeslagen in een heuse bunker in Nederland. Dat is de uitkomst van een zware, internationale aanbesteding, gewonnen door Backupned.

Wat vertelde Jacques Brel in een interview in 1967? Hoe klonk de eerste opname van ‘Limburg, mie land’ door Jo Erens? Welke berichten kwamen er uit de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog? Deze en andere informatie is te vinden in de Provinciale Bibliotheek Limburg, het Flanders Fields Museum en… straks ook in een Nederlandse bunker.

De Vlaamse overheid digitaliseert en archiveert namelijk Vlaams cultureel erfgoed. Twee kopieën op tape worden bewaard in een eigen datacentrum en een derde kopie gaat uit veiligheidsoverwegingen naar de zwaar beveiligde, atoomvrije bunker van tape-opslagspecialist Backupned in Oosterbeek.

Opslag Vlaams cultureel erfgoed

Duizenden tapes met kostbare data van de VRT, Vlaamse musea, regionale omroepen, universiteiten en culturele instellingen liggen straks in Gelderland. In totaal zo’n 17 petabyte (1 miljoen gigabyte) verwacht Backupned de komende jaren hiervoor uit Vlaanderen te ontvangen. Dat komt allemaal via het VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering. Deze organisatie digitaliseert de culturele informatie voor de Vlaamse overheid.

Gebruik op grote schaal

Na een aanbesteding gunde projectmanager Matthias Priem van het VIAA de klus aan Backupned: “Als extra back-up voor onze eigen opslag kozen we voor tapeopslag op een locatie buiten onze eigen datacentra. Want tape is in de schaal waarop wij werken vele malen goedkoper dan disk. Backupned voldeed hiervoor aan al onze strenge eisen voor externe dataopslag. Daarbij moet je denken aan de extreme beveiliging, de professionaliteit en flexibiliteit.”

Bunker uit Koude Oorlog

Peter Benedick, eigenaar van Backupned, is enorm trots op de opdracht en zijn werk. “Opslag van data op tapes groeit enorm. Onlangs bestelden we nieuwe rekken om de tapes in op te slaan. Binnen enkele weken waren die al voor 80% gevuld. In onze ondergrondse bunker uit de Koude Oorlog staan dan ook al tienduizenden tapes van multinationals, instellingen en organisaties. Daar is het materiaal uit Vlaanderen dus nog niet eens bij meegerekend.”

Nieuwe techniek en minder milieudruk

De ondernemer dankt de revival van de tapes onder meer aan nieuwe techniek en de lagere milieudruk. ”De modernste tapes hebben al dezelfde functionaliteit als disks en zijn voor grote hoeveelheden data veel goedkoper. En in vergelijking met datacenters die veel energie verbruiken is tapeopslag veel minder milieubelastend. Bovendien houd je je data hiermee heel goed weg van hackers.”

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht