‘Provincie Gelderland voornemens om atoomvrije bunker in Oosterbeek te verkopen’. Dat zinnetje leest Peter Benedick in 1998 in De Gelderlander. Hij besluit er al zijn spaargeld aan te besteden.
Peter Benedick (59) heeft tien jaar als politieagent en vijf jaar in de bewaking achter de rug, als hij in 1995 ondernemer in de ICT wordt. Concrete activiteit: het op tapes veiligstellen en bewaken van data – onder andere documenten, beelden en geluidsfragmenten – onder de naam Backupned. Hij begint in Lent met twee kamers van 15 vierkante meter. Zijn klantenkring, uit het topsegment, groeit gestaag.
Drie jaar later. Terwijl critici zich afvragen of de tape nog toekomst heeft, gezien de opkomst van het internet, wil Benedick uitbreiden en koopt hij een atoombunker in Oosterbeek. “Familie en vrienden zeiden bij het zien van het pand: ‘Wat heb je nu gedaan, joh’?” Tegen de stroom ingaan, dat is wat hij decennialang doet.
Minimuseum in atoombunker
De bunker van 600 vierkante meter dient tijdens de Koude Oorlog als coördinatiecentrum voor de hulpverlening. Voor het geval er een atoomaanval van de Sovjets komt. De commissaris van de Koningin heeft er zijn eigen werk- en slaapvertrek. Na de val van de Berlijnse Muur blijft de ondergrondse ruimte nog enige tijd in het bezit van de provincie. Om te kunnen gebruiken bij een eventuele ramp met de kerncentrale van Dodewaard.
Benedick verbouwt de bunker gedurende tien jaar. In de presentatieruimte richt hij een minimuseum in met wat hij op de eerste dag aantreft: relikwieën die herinneren aan de wereld van weleer. Blikken witte bonen met varkensvlees, oude communicatieapparatuur en een schema waarop de werking van een atoombom wordt uitgelegd. In de hoofdruimte creëert hij plek voor lange rijen met schappen vol tapes van overheidsinstanties en multinationals.
Tape bewijst zijn waarde
In de digitale realiteit van nu doen die denken aan vervlogen tijden. Maar niets is minder waar. Ook nu internet niet meer weg te denken is, bewijst de tape zijn waarde. Online is er concurrentie van harddisks en Solid State Drives (SSD), maar die twee vormen van dataopslag hebben ook nadelen. “De capaciteit van de harddisk lijkt uitontwikkeld”, legt de Oosterbeker uit. “En de SSD is weliswaar een snel en hoogwaardig medium, maar ook heel duur.”
Een consortium van technologiebedrijven, waaronder HP en IBM, ziet eveneens de potentie van de ‘ouderwetse’ tape en steekt veel geld in de doorontwikkeling. De opslagcapaciteit neemt toe van 200 gigabyte naar 30 terabyte. Genoeg voor 195 miljoen documentpagina’s of 39.000 archiefkasten vol papier. Het einde van die groei is nog niet in zicht. Bovendien zijn tapes energiezuinig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld datacentra.
Soms opgehaald met helikopters
De geconditioneerde en volledig beveiligde bunker in Oosterbeek ligt in een woonwijk, maar is vanaf de straat niet te herkennen. Tapes worden er gehaald en gebracht. Het transport gebeurt niet alleen met auto’s, maar ook met motoren en in bijzondere gevallen met helikopters.
“Er zat bijvoorbeeld een klant in een rechtszaal in München. Die zaak ging om veel geld. Het bewijs zat in een telefoongesprek. Wij kregen het verzoek om dertig tapes te leveren. Op een van die tapes moest dat gesprek staan. Onder zulke omstandigheden moet er snel worden gehandeld.”
Het belang van offline dataopslag nam verder toe door de opkomst van ransomware, de door hackers gebruikte software om data te vergrendelen en pas vrij te geven na het betalen van flinke geldbedragen. Het is voor bedrijven reden om toch weer een ‘tapeomgeving’ op te zetten. “Dan kun je altijd terugvallen op een offline kopie”, zegt de ondernemer.
Tweede bunker in het noorden van het land
Toch gaat ook Backupned nu deels ‘online’. In een tweede aangekochte bunker in het noorden van het land, die afgelopen anderhalf jaar eveneens grondig werd verbouwd, wordt gewerkt met digitale dataoverdracht. “De data komt er binnen en wordt intern overgezet op tape. De tapes worden hier in Oosterbeek opgeslagen. Als daar of bij de klant iets gebeurt, hebben we de data altijd nog op twee andere locaties.”
De ‘klassieke’ tapes zijn nog altijd springlevend en zorgen ervoor dat de bunker nu vermoedelijk intensiever wordt gebruikt dan gedurende de Koude Oorlog. Het medium overleeft, tegen alle verwachting in. Mede dankzij innovatie. Benedick: “Al 27 jaar roept iedereen tegen ons: ‘Tapes, kun je daar een bedrijf op draaien?’ Ja dus. We innoveren met een oud medium dat nog altijd zeer functioneel is.”
Door Wouter Quint in de Gelderlander van 16-12-2021 (foto’s door Gerard Burgers)
Bekijk alle diensten van Backupned: