januari 27, 2014

Dataopslag in de cloud: Toch geen veilige haven

Dat je er niet zomaar op moet vertrouwen dat belangrijke data in veilige handen is in de cloud, heeft klokkenluider Edward Snowden ons meer dan duidelijk gemaakt. Snowden heeft sinds juni 2013 verschillende geheime spionageprogramma’s onthuld. Zo heeft de NSA sinds 2007 toegang tot de online databanken van onder andere Microsoft, Yahoo, Google, Facebook en Apple.

Hierdoor zijn de gegevensdoorgiften op basis van het verdrag van Safe Harbor in een kwaad daglicht komen te staan. Dit verdrag dient ervoor om toevallige informatie openbaring of –verlies tussen Europa en de VS te voorkomen. Door deze onthullingen rijst de vraag of kritieke data nog wel veilig is in de cloud.

Veiligheid dataopslag in de cloud twijfelachtig

Nu is gebleken dat de VS de regels van het Safe Harbor verdrag niet erg nauw hebben genomen. Zo had de NSA verschillende geheime spionageprogramma’s die informatie konden aftappen van de grootste online databanken met als doel om de nationale veiligheid van de VS te waarborgen.

De Europese Commissie heeft de VS voorstellen gedaan om het Safe Harbor akkoord aan te passen. Uiterlijk medio 2014 moeten de VS aan Brussel laten weten of zij zich hierin kunnen vinden. Indien de VS hier niet mee akkoord gaan, moet er een alternatief worden gezocht voor online dataopslag aangezien Safe Harbor een van de belangrijkste grondslagen is voor de doorgiften van persoonsgegevens in cloudomgevingen.

Backup tape opslag blijkt meest veilige oplossing

Een Europese cloudomgeving voor dataopslag is een mogelijkheid, maar nog veiliger is het om kritieke data volledig los te koppelen van elk netwerk. Dataopslag op tapes in een uiterst beveiligde omgeving blijkt de meest veilige oplossing. Op deze manier blijft de data gegarandeerd veilig opgeslagen ongeacht of de VS akkoord gaan met de aanpassingen aan het Safe Harbor akkoord.

Backupned is al bijna twintig jaar de specialist in veilige backup tape opslag voor organisaties over de hele wereld. De tapes worden in een atoomvrije bunker die is beveiligd volgens hoge standaarden tegen brand, wateroverlast, inbraak en zelfs natuurrampen opgeslagen.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht