De nieuwste generatie tapes

LTO 9

LTO 9 - intro - LTO 9 - header

U hoort waarschijnlijk regelmatig over ransomware-aanvallen. Wist u dat de operationele processen gemiddeld 21 dagen stilliggen na zo'n cyberaanval? Daarom is het belangrijk om een goede disaster recovery en back-upstrategie te hebben. De nieuwste generatie LTO-tapes vormen een belangrijke toegevoegde waarde in deze strategie. We vertellen u graag meer over de eigenschappen van LTO 9, inclusief de snelheid, capaciteit en kosten.

LTO 9 - onderbreking - LTO 9 - onderbreking

Kenmerken LTO 9

In september 2021 werd de negende generatie van de Linear Tape-Open (LTO) tape gelanceerd door het consortium bestaande uit Hewlett Packard Enterprise, IBM en Quantum. LTO is een technologie voor de opslag van data op magnetische tape. U heeft dan een air gapped back-up, die dus niet verbonden is met het internet, waarmee u uw data tot wel 30 jaar offline kunt bewaren. Maar wat maakt de nieuwste generatie nu zo interessant? Dat zijn onder andere de volgende kenmerken:

  • AES-256-bit data-encryptie om dataprivacy te borgen en het risico op corrupte gegevens te verminderen zonder snelheid te verliezen.
  • Het WORM-concept (write-once-read-many), waarbij uw gegevens op tape niet uit te wissen en over te schrijven zijn om het risico van dataverlies te minimaliseren.
  • Ondersteuning voor Linear Tape File System (LTFS), een open standaard voor software dat uw data op tape makkelijk toegankelijk en traceerbaar maakt, te vergelijken met de directory- en filestructuur in uw dageljkse “omgeving”.

Met deze kenmerken bent u ervan verzekerd dat uw data veilig is opgeslagen én nog steeds gemakkelijk te benaderen is.

Capaciteit en snelheid LTO 9

In vergelijking met de vorige generatie (LTO 8) biedt de nieuwste generatie u 50% meer opslagcapaciteit: van 18 TB native tot 45 TB aan gecomprimeerde data. Dat is maar liefst 1400% meer in vergelijking met LTO 5. Onderstaande roadmap laat u zien dat het doel is om de capaciteit met elke nieuwe generatie te verdubbelen.

LTO 9 - overzicht tapes

Bron: LTO

Ook wat betreft snelheid zijn er stappen gezet. Met een dataoverdracht tot 1.000 MB per seconde voor gecomprimeerde data (native: 400 MB per seconde) is dat 25% sneller dan mogelijk was met LTO 8. Zo levert de nieuwste generatie u de capaciteit en snelheid voor nog meer efficiënte dataopslag.

Kosteneffectief opslagmedium

De hoeveelheid data die elke dag exponentieel groeit, moeten we ook ergens kwijt. Uiteindelijk blijkt dat ongeveer 80% van de data ‘koude’ data is die niet of nauwelijks nog wordt geraadpleegd. De meest kosteneffectieve manier om die data op te slaan is op tape. Zeker in vergelijking met een harde schijf of de publieke cloud is tape het goedkoopste back-up medium en heeft het de laagste total cost of ownership (TCO).

LTO 9: een bewezen medium voor uw back-ups

Tape heeft een lange historie in gebruik en wordt continu doorontwikkeld (high-end). Dat laat de nieuwste LTO-generatie blijken. Tape blijft waardevast, zeker in deze tijd waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder worden. Wat betreft capaciteit, snelheid en andere eigenschappen is een belangrijke rol voor LTO 9 als opslagmedium weggelegd in een solide disaster recovery en back-upstrategie.

Bent u benieuwd wat tape backup voor uw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

Our services in air gapped backup

For dataprotection

LTO 9 - online offsite

ONLINE DATA TRANSMISSION OFFSITE VAULTING

Het gemak van online datatransport, gecombineerd met de veiligheid en betrouwbaarheid van tape-opslag.

LTO 9 - Offline offsite data vault

OFFLINE TAPE TRANSPORT OFFSITE STORAGE

24 uur per dag beschikbaar, onbenaderbaar voor ‘derden’. Veilige tape opslag en tape transport.