De nieuwste generatie tapes

LTO 9

LTO 9 - intro - LTO 9 - header

U hoort waarschijnlijk regelmatig over ransomware-aanvallen. Wist u dat de operationele processen gemiddeld 21 dagen stilliggen na zo'n cyberaanval? Daarom is het belangrijk om een goede disaster recovery en back-upstrategie te hebben. De nieuwste generatie LTO-tapes vormen een belangrijke toegevoegde waarde in deze strategie. We vertellen u graag meer over de eigenschappen van de LTO-9 cartridge, inclusief de overdrachtssnelheid, capaciteit en kosten.

LTO 9 - onderbreking - LTO 9 - onderbreking

Kenmerken LTO 9

In september 2021 werd de negende generatie van de Linear Tape-Open (LTO) tape gelanceerd door het consortium bestaande uit Hewlett Packard Enterprise, IBM en Quantum. LTO-technology is een technologie voor de data storage op magnetische tape. U heeft dan een air gapped back-up, die dus niet verbonden is met het internet, waarmee u uw data tot wel 30 jaar offline kunt bewaren. Maar wat maakt de nieuwste generatie nu zo interessant? Dat zijn onder andere de volgende kenmerken:

  • AES-256-bit data-encryptie om dataprivacy te borgen en het risico op corrupte gegevens te verminderen zonder snelheid te verliezen.
  • Het WORM-concept (write-once-read-many), waarbij uw gegevens op tape niet uit te wissen en over te schrijven zijn om het risico van dataverlies te minimaliseren.
  • Ondersteuning voor Linear Tape File System (LTFS), een open standaard voor software dat uw data op tape makkelijk toegankelijk en traceerbaar maakt, te vergelijken met de directory- en filestructuur in uw dageljkse “omgeving”.

Met deze kenmerken bent u ervan verzekerd dat uw data veilig is opgeslagen én nog steeds gemakkelijk te benaderen is.

Capaciteit en snelheid LTO 9

In vergelijking met de vorige generatie (LTO 8) biedt de nieuwste generatie u 50% meer opslagcapaciteit: van 18 TB native tot 45 TB aan gecomprimeerde data. Dat is maar liefst 1400% meer in vergelijking met LTO 5. Onderstaande roadmap laat u zien dat het doel is om de capaciteit met elke nieuwe generatie te verdubbelen.

LTO 9 - overzicht tapes

Bron: LTO

Ook wat betreft snelheid zijn er stappen gezet. Met een dataoverdracht tot 1.000 MB per seconde voor gecomprimeerde data (native: 400 MB per seconde) is dat 25% sneller dan mogelijk was met LTO 8. Zo levert de nieuwste generatie u de capaciteit en snelheid voor nog meer efficiënte dataopslag.

Kosteneffectief opslagmedium

De hoeveelheid data die elke dag exponentieel groeit, moeten we ook ergens kwijt. Uiteindelijk blijkt dat ongeveer 80% van de data ‘koude’ data is die niet of nauwelijks nog wordt geraadpleegd. De meest kosteneffectieve manier om die data op te slaan is op tape. Zeker in vergelijking met een harde schijf of de publieke cloud is tape het goedkoopste back-up medium en heeft het de laagste total cost of ownership (TCO).

LTO 9: een bewezen medium voor uw back-ups

Tape heeft een lange historie in gebruik en wordt continu doorontwikkeld (high-end). Dat laat de nieuwste LTO-generatie blijken. Tape blijft waardevast, zeker in deze tijd waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder worden. Wat betreft capaciteit, snelheid en andere eigenschappen is een belangrijke rol voor LTO Ultrium 9 als opslagmedium weggelegd in een solide disaster recovery en back-upstrategie.

Waarom offsite tape opslag?

Waarom zou nu voor de offsite tape backup kiezen om uw data op te slaan? Een goede vraag! Hieronder geven wij u acht redenen waarom tape storage dé oplossing is boven andere opties voor uw opslag.

1. Voordelig op het gebied van kosten

Offsite tape opslag is een voordelige manier voor veilig gegevensbeheer. Het kost minder geld dan andere opties om uw data op te slaan. Een onderzoek van de Clipper Group laat namelijk zien dat opslag op tape vijftien keer zo goedkoop is dan opslag op schijf!

2. De duurzame en groene oplossing

Niet alleen op het gebied van kosten bent u voordeliger uit. Offsite tape opslag is namelijk ook beter voor het milieu. Uit onderzoek van de Clipper Group blijkt dat deze manier van opslag 238 keer minder energie kost dan opslag op schijf! Daarmee houdt u dus de energiekosten beperkt én maakt u een groene en milieubewuste keuze voor de opslag van uw data.

3. Het beheer is eenvoudig

Gebruik en beheer van onze offiste tape opslag is enorm gemakkelijk. Zo hebben onze vakkundige experts een eigen TapeTracer app gebouwd. Via deze app kunt u eenvoudig uw tapes traceren en bijhouden. Omdat deze app gebouwd is in eigen beheer, weet u dat er niemand anders bij kan. U wacht een paar minuten en elke tape kan getraceerd worden. Heeft u een tape snel nodig? Wij leveren hem zo snel mogelijk bij u af.

In deze app vindt u ook een realtime overzicht. Deze werken wij bij elke audit netjes bij. Zo weet u altijd welke tapes met welke data bij ons in beheer zijn in onze tape library met tapedrives. Daarbij kunt u de gehele geschiedenis zien van alle tapes en de handling hiervan. Vanaf het begin dat een tape bij ons in de LTO-9 drive is opgeslagen.

4. Het biedt in één keer een totaaloplossing

De diensten van Backupned bieden u één oplossing van hoge kwaliteit. Van de opslag zelf tot de transport tot disaster recovery.

5. De veiligste oplossing

Uw data wordt veilig en offline bewaard. Een grote bedreiging in de hedendaagse maatschappij is hackers. Ze worden steeds beter en het zijn er steeds meer. Omdat uw data bij ons offline wordt opgeslagen, hebben hackers geen kans om bij uw gevoelige gegevens te komen.

6. Goede, veilige en eenvoudige transport

De tapes met uw data zijn eenvoudig te wisselen. Onze tape transport is veilig en betrouwbaar. Wij screenen ons personeel altijd uitvoerig voordat ze bij ons komen werken. Zo weet u en weten wij dat het transport altijd goed uitgevoerd wordt. Toch een oogje in het zeil houden? Geen probleem. Dit maken wij mogelijk door de TapeTracer app. Deze is geheel gebouwd en wordt geheel onderhouden in eigen beheer.

7. De langste bewaartijd

Een LTO-9 tape gaat wel meer dan 30 jaar mee. Hierdoor is het een uitstekende oplossing voor long term data storage!

8. U schaalt met gemak op

Uw bedrijf, daarmee dus ook de gegevens, groeit ineens enorm? Dit is eenvoudig op te lossen. Onze opslag groeit mee met uw data. Hierbij hoeft u geen extra kosten te betalen voor het transport en de infrastructuur.

Bent u benieuwd wat tape backup voor uw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

Onze diensten

Voor gegevensbescherming

Veelgestelde vragen

Raakt er wel eens een tape zoek?
Nee. In de 25 jaar dat wij bestaan is er nog nooit een tape zoekgeraakt. Wij maken gebruik van een barcode-applicatie die wij zelf ontwikkeld hebben. Deze barcode-applicatie bevat een tracing-module. Hiermee kunnen wij alle bewegingen van de tape volgen en registeren. Zolang de tape bij ons in beeld is worden alle handelingsactiviteiten vastgelegd en gearchiveerd.
Zijn er extra maatregelen die ik moet treffen voordat ik een tape langdurig bij jullie laat opslaan?
Wij adviseren om de tape vooraf te laten analyseren. Dan bent u er zeker van dat de betreffende tape na een lange periode kan worden teruggelezen. Tijdens het analyseren wordt beoordeeld of de data op de juiste manier is weggeschreven. Dit is nodig ten behoeve van de juiste datarecovery. Tevens kan er en catalogue aangemaakt worden. Hiermee kan de gewenste data snel en correct getraceerd worden.

Daarnaast is het verstandig om de versies van uw datamover of back-upsoftwarepakket goed bij te houden en mee te nemen in back-upprocesbeschrijving. Dit is belangrijk in het geval van een restore of recovery.
Hoe is de veiligheid van mijn tapes gewaarborgd?
De tapes worden veiliggesteld in ondergrondse, voormalig atoomvrije, bunkers. De bunkers zijn voorzien van een elektronisch BORG-gecertificeerd beveiligingssysteem, gecombineerd met een realtime cameradetectiesysteem. Beide zijn op strategische plekken aangebracht.

De toegang tot de depots zijn gecompartimenteerd en voorzien van elektronische toegangscontrole en registratie. Dit geldt ook voor de toegang tot de afzonderlijke zalen waar de tapes opgeborgen zijn.
Hoe voorkomen jullie dat een ongeautoriseerd persoon een tape bij jullie op kan vragen?
Om dit te voorkomen raden wij aan om een autorisatieprocedure aan te leveren. Hierin wordt opgenomen wie op welk moment geautoriseerd is. Hieraan kan een escalatieprocedure gekoppeld worden, met daarin een uitwerking van de door u gewenste autorisatieniveau’s.
Hoeveel tapes kan ik bij Backupned opslaan?
Dit kan al vanaf één tape. Met de mogelijkheid tot uitbreiding tot zo’n 50.000 tapes.