november 14, 2022

Even voorstellen: Gerk van der Wal, de nieuwe managing director bij Backupned

Van service engineer bij Hewlett-Packard (HP) – een van de grote spelers binnen de tapewereld – tot managing director bij Backupned. “En zo is de cirkel weer rond”, zegt Gerk van der Wal. Bij Backupned zijn we erg blij dat Gerk van der Wal sinds 1 november als managing director onderdeel is van ons team. Wilt u weten wie Gerk is en waar hij zich bij Backupned mee bezig gaat houden? Gerk stelt zich graag aan u voor.

Een technisch mensen-mens

Al sinds mijn eerste baan werk ik in de ‘harde’ kant van de IT. Na mijn studie Telematica aan de Hogeschool Utrecht ging ik aan de slag als service engineer bij Hewlett-Packard. In de jaren dat ik bij HP werkte, deed ik het meeste van mijn technische kennis op. Bovendien heb ik op het gebied van klantcontact hier veel geleerd: van het maken en nakomen van serviceafspraken tot de omgang met klanten. Ik ontdekte destijds dat er geen hardcore-techneut in mij schuilt. Ik ben meer een mensen-mens en bereik graag samen iets mét mensen, vóór mensen. Reden voor mij om deeltijdtrainingen te gaan verzorgen. Hier leerde ik echt te luisteren naar wat mensen nodig hebben op functioneel en technisch vlak.

Hart voor ICT

Communiceren en samenwerken met diverse collega’s, partners en mensen uit een groot netwerk lopen als een rode draad door mijn carrière. Na het opzetten en succesvol uitbouwen van mijn eigen trainingsbedrijf, ben ik de vastgoedwereld gaan verkennen. Ik richtte me hier vooral op het opstarten en realiseren van bedrijfsverzamelgebouwen. De ervaring in deze complexe, competitieve wereld deed me beseffen dat mijn hart toch lag bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Als freelance manager heb ik diverse opdrachten gedaan voor ICT-organisaties met als kers op de taart het opzetten van een Europees samenwerkingsverband voor de Network Academy: een community ter ondersteuning van studenten en docenten.

Koers zetten naar de museumwereld

Effectieve inzet van ICT als vast onderdeel van het dagelijkse bedrijfsproces was voor het overgrote deel van de commerciële bedrijven inmiddels een feit. Een goed moment om mijn blik te richten op de non-profitsector, die vanuit de overheid werd gestimuleerd het nationaal cultureel erfgoed te digitaliseren. Ik stapte het museumlandschap binnen bij cultuurhuis CODA (bibliotheek, gemeentearchief en museum ineen) in Apeldoorn.

In mijn rol als strategisch informatiemanager paste ik verschillende ICT-methodieken toe (zoals Lean) voor de vernieuwing, verbetering en automatisering van bedrijfsprocessen binnen diverse non-profitorganisaties. De leuke sfeer, creativiteit en diversiteit die leeft binnen de museumwereld sprak me enorm aan. En zo volgden de opdrachten elkaar snel op bij een reeks musea, waaronder het Museum Arnhem, Stedelijk Museum Amsterdam, Het Nieuwe Instituut, Mauritshuis en tot slot het Scheepvaartmuseum.

Gerk: “Wat voor mij belangrijk is en blijft: bedrijfsprocessen ondersteunen, verbeteren en dit op een hoog kwaliteitsniveau doen. Ik wil dit graag professioneel doen en ook resultaat behalen.”

De cirkel rond

In mijn meest recente functie als hoofd bedrijfsvoering stond ik voor het oplossen van een ransomware-aanval. Bij het bepalen van de back-up- en herstelstrategie voor het museum, kwam de volgende vraag in mij op: “Wie heb ik nodig om de back-up en recovery te verbeteren?”. Het antwoord: Peter Benedick van Backupned. Peter en ik hebben elkaar voor het eerst ontmoet toen hij 27 jaar geleden de diensten van Backupned aanbood bij de SEP, later overgegaan in TenneT, de huidige netwerkbeheerder in Nederland. Ik zat daar destijds gedetacheerd vanuit HP.

In de non-profitsector voelde ik mezelf een tijd prima thuis, maar ondertussen begon de manier van werken me parten te spelen. In deze sector ligt de nadruk wat minder op het belang van bedrijfsprocessen en ICT als middel om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Ik ben een echte generalist, iemand die graag resultaat behaalt. Juist op dat moment vertelde Peter me dat er bij Backupned een mooie uitdaging lag, waarbij ik mijn visie, ondernemerschap en brede ICT-kennis optimaal kan combineren.

Aandacht voor de klant, techniek én kwaliteit

In de functie van managing director bij Backupned komen het commerciële aspect, de bedrijfsvoering en het helpen opbouwen van de online backup- en archiveringsomgeving bij elkaar. Dat sprak me erg aan. Evenals de prettige informele sfeer en het kleine, enthousiaste team dat bevlogen hun werk doet. Bovendien ben ik woonachtig in de regio en kan ik af en toe ook de fiets pakken naar mijn werk. Redenen genoeg om bij Backupned aan de slag te gaan!

Vanuit een generieke managementfunctie bij Backupned ga ik autonoom het proces aansturen. Op de korte termijn richt ik me vooral op de infrastructuur van onze nieuwe online back-up- en archiveringsdienst in de nieuwe vestiging in het noorden van het land. Niet alleen op technisch ICT-vlak; ook de certificering, de security en kwaliteitsborging horen hierbij. Ik kijk ernaar uit om samen met het team deze online en off-grid dienst tot een groot succes te maken.

Daarnaast gaat mijn aandacht de komende tijd uit naar het leren kennen van de klantenkring. Voor zowel bestaande als nieuwe klanten en de leveranciers van de techniek wil ik me ontwikkelen tot een goede gesprekspartner: luisteren naar hun wensen en daar passende oplossingen bij vinden. Op deze manier blijven we bij Backupned meebewegen met de ontwikkelingen binnen een steeds veranderend digitaal landschap.

Heeft u vragen voor Gerk van der Wal, neem dan gerust contact met hem op via: g.van.der.wal@backupned.nl.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht