december 20, 2022

Hoe mediabedrijven tapetechnologie omarmen

Of het nu gaat om het streamen van een serie, de productie van een film of digitalisering van cultureel erfgoed: hoe hoger de kwaliteit, hoe meer data. Steeds meer mediabedrijven kiezen voor opslag op Linear Tape-Open (LTO) tapes, dat leidt tot de heropleving van tapetechnologie in medialand. Hoe gebruiken zij tapes? En wat maakt tapeopslag voor hen interessant?

De diverse toepassingen van tape

In medialand kent tape diverse toepassingen, waaronder de volgende drie:

  • Streamen: Het klinkt bijna ouderwets: een film of serie kijken vanaf tape. Zonder dat de kijker het in de gaten heeft, is dat vandaag de dag weer werkelijkheid. Streamingsdiensten, zoals Netflix en YouTube, bieden een groeiend aanbod aan content. Tapeopslag is voor hen de uitkomst. Hypermoderne technologie maakt het mogelijk dat een film of serie vanuit de tape library razendsnel beschikbaar is voor de kijker.
  • Filmopnames: Moderne technologie zorgde ook in de filmindustrie voor een flinke verschuiving. Filmproducenten laten de traditionele filmrol achter zich en nemen een film nu direct digitaal op. Dit bijzonder kostbare beeldmateriaal vereist een vermogen aan opslagruimte. Tape biedt de filmindustrie veilige en ruime opslag. Het meer recente LTO-formaat leent zich ook uitstekend voor film: scènes zijn snel en direct benaderbaar voor bewerking.
  • Cultureel erfgoed: Niet alleen in de filmindustrie gaat het om enorme opslaghoeveelheden. In het afgelopen decennium is door diverse instanties veel cultuurhistorisch materiaal gedigitaliseerd: van boeken tot schilderijen. De datatapes zijn ondergebracht in een tape library die in het netwerk van de instantie hangt. Op deze manier hebben bijvoorbeeld onderwijsinstellingen realtime toegang tot de gedigitaliseerde mediabestanden.

Waarom de keuze voor tape?

De genoemde toepassingen illustreren de vraag naar veel datavolume voor de opslag van audiovisuele media in hoge kwaliteit. Voor de recovery van bepaald materiaal gelden bovendien randvoorwaarden. Zo mag historische data bijvoorbeeld niet gecomprimeerd worden weggeschreven op tape vanwege mogelijk kwaliteitsverlies bij het terughalen van deze data.

Daarnaast zijn de volgende factoren van belang voor mediabedrijven bij de keuze voor LTO-tape:

  • De kosten in relatie tot het datavolume: Waar de opslagcapaciteit van LTO-tapes met iedere nieuwe generatie blijft toenemen, bereikt de capaciteit van harde schijven haar grens. Omdat de prijs per TB bij een LTO-tape lager is dan bij andere opslagmedia, ligt het break-evenpunt vaak in het voordeel van de tape. Daarbij is tape een betrouwbaar medium als het gaat om langetermijnopslag. Tussentijdse vervanging is niet nodig. Hooguit een migratie naar een nieuwere LTO-generatie met een hogere opslagcapaciteit om zo de tape library compact te houden.
  • Linear Tape Open System (LTFS): Toename van opslagcapaciteit is niet het enige wat de ontwikkeling van LTO-tapes heeft gebracht. Ook op technologisch vlak is door de jaren heen vooruitgang geboekt. Zo maakte de introductie van het LTFS het mogelijk mappen, submappen en bestanden opgeslagen op tape op dezelfde grafische manier te benaderen als bestanden op schijf of verwisselbare flashdrive. Bij LTFS zijn de index en metadata gescheiden opgeslagen van de inhoud. Daardoor leest een tapedrive de tape razendsnel uit zonder de afzonderlijke bestanden te scannen. Het voordeel: u heeft vanuit een database direct toegang tot bijvoorbeeld film- en muziekbestanden.

De toegevoegde waarde van tapeopslag

In een medialandschap, waarin steeds hogere eisen worden gesteld aan de beeld- en geluidskwaliteit van digitale content, is LTO-tape dé uitkomst. Het open formaat biedt, dankzij LTFS, eenvoudige gegevenstoegang en -beheer, waardoor het ideaal is voor een goede performance, verbeterde workflow en het eenvoudig delen van bestanden. Dat is waarom de opleving van tapeopslag in medialand voor Backupned geen verrassing is.

We hebben bovendien het back-upproces gemakkelijker gemaakt met onze online datatransfer. U kunt via een betrouwbare en goed beveiligde verbinding uw data overzetten naar ons ondergrondse depot. Vanuit daar zetten wij uw data op tape en na de afgesproken retentieperiode vervoeren we uw tapes naar onze andere opslaglocatie. Zo bent u verzekerd van offline én off-site dataopslag. 

Wilt u weten hoe Backupned uw organisatie kan helpen bij het waarborgen van kostbaar digitaal materiaal? Neem gerust contact met ons op.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht