Als het gaat om dataopslag en back-up, dan hebben de tape en de harddisk drive (HDD) hun waarde als betrouwbaar opslagmedium inmiddels wel bewezen. Door de constante technologische vooruitgang op dit gebied, zijn beide opslagsystemen doeltreffender geworden. Maar welk opslagtype sluit het beste aan bij uw organisatie? Een kant-en-klaar antwoord is er niet. Wél een overzicht van de onderscheidende factoren.
De kostenfactor
Het is onmogelijk om de effectiviteit van een opslagmedium te beoordelen zonder hierbij rekening te houden met de kosten. Een directe vergelijking per terabyte geeft aan dat tape steeds de goedkoopste optie is ten opzichte van andere opslagmedia, waaronder HDD. Een belangrijke factor voor organisaties die met grote hoeveelheden data werken.
Om de kosten voor tape en HDD goed te kunnen vergelijken, is het slim om ook eventuele kosten van gegevensverlies en applicatie-uitval mee te nemen. In vergelijking met tape, biedt HDD voor warme data snellere back-ups en herstel. Bij de opslag van koude data is dit aspect veel minder relevant en bent u vanwege de enorme opslagcapaciteit met tape voordeliger uit.
De innovatiefactor
Back-upmethoden op schijf en tape zijn continu in ontwikkeling. Schijffabrikanten richten zich op het verhogen van de oppervlaktedichtheid en de capaciteit van schijven. Op tapegebied zijn verbeteringen zoals hogere capaciteit en compressie, hardwarematige encryptie en hogere datatransfersnelheden gerealiseerd.
Toch gaat de gemiddelde harde schijf, maar minder dan vijf jaar mee als gevolg van allerlei elektrische, mechanische en magnetische gebreken. Dit maakt het uiteindelijk een instabiele oplossing voor de lange termijn. Tape heeft daarentegen foutpercentages die vier tot vijf keer lager liggen dan bij HDD en gaat tientallen jaren mee. Niet alleen een rendabele oplossing, maar ook nog eens zeer betrouwbaar.
De veiligheidsfactor
Op veiligheidsvlak richten de innovaties van tape- en HDD-technologie zich vooral op bescherming tegen cyberaanvallen. De nieuwste LTO-standaarden bieden de ‘write-once, read-many’-technologie. Dit zorgt ervoor dat bij een ransomware-aanval de cybercrimineel de inhoud van de tape niet kan versleutelen. Bovendien zorgen het eenvoudig verwijderen van tapes en de offline opslag voor air-gapped ransomwarebescherming.
Sommige schijfopties bootsen deze bescherming na met een logische air gap die de opslag isoleert door schijftoegang uit hostnetwerken te verwijderen. Anders dan bij een conventionele air gap wordt de opslag echter niet fysiek verwijderd, waardoor een cyberaanvaller deze opening kan ontdekken en benutten.
De archieffactor
De hoeveelheid gegevens waarover de meeste organisaties beschikken, zal naar verwachting iedere paar jaar verdubbelen. In sommige gevallen proberen organisaties de opslagkosten daarom laag te houden door zelden gebruikte gegevens te verwijderen. Het wissen van oude gegevens kan echter tot gevolg hebben dat de organisatie, door gebrek aan voldoende historische data, geen langetermijntrend kan herkennen.
Hier biedt tape de uitkomst. Zo kunnen organisaties gebruikmaken van de enorme opslagcapaciteit die de nieuwere LTO-standaarden bieden en hun weinig geraadpleegde gegevens verplaatsen naar goedkopere tapes, net zoals cloudproviders tape-opslag gebruiken voor hun archieven.
Rendabel én betrouwbaar: daarin onderscheidt tape zich van HDD
Tape wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor langetermijnarchivering en actieve archiefsystemen, waarbij incidenteel geraadpleegde gegevens automatisch naar tape worden verplaatst. Een compleet back-upplan betekent dat de tapes op verschillende locaties worden bewaard, waarbij één op een externe locatie.
Schijf voorziet in snelle herstelmogelijkheden van actieve data, terwijl tape de meest kosteneffectieve optie is voor grote, weinig gebruikte gegevenssets en opslag op lange termijn. Bovendien biedt tape met de fysieke air-gapping een sterk wapen tegen cyberaanvallen.
Wilt u meer weten over dataopslag op tape? Neem dan gerust contact op, we helpen u graag verder.
Bekijk alle diensten van Backupned: