mei 13, 2024

Het belang van fysieke back-ups in een digitale wereld

het-belang-van-fysieke-back-ups-in-een-digitale-wereld-uitgelicht

Door: Sandrie Datema, CTO van Backupned

In de snel veranderende digitale wereld vertrouwen veel organisaties op de cloud voor hun opslagbehoeften. Echter, recente cyberaanvallen bevestigen weer dat fysieke back-ups cruciaal zijn voor een veilige opslag van uw data.

Tussen eind 2023 en april 2024 heeft ransomwaregroep Cactus wereldwijd verschillende cyberaanvallen gepleegd, waaronder ook Nederlandse slachtoffers vallen. “Hadden we maar een fysieke kopie bewaard,” is een veelgehoorde uitspraak onder bedrijfsleiders die met dergelijke cyberaanvallen te maken hebben gehad.

Cloud versus tape

In tegenstelling tot cloud back-ups, zijn fysieke back-ups op tape wél immuun voor ransomware aanvallen. In geval van een cyberaanval kan een offline opgeslagen fysieke kopie onaangetast blijven, waardoor cruciale bedrijfsgegevens beschermd worden.

het-belang-van-fysieke-back-ups-in-een-digitale-wereld

Fysieke back-ups: de veilige en duurzame optie

Daarnaast kiest u met fysieke back-ups ook voor een duurzame vorm van dataopslag. Datacenters, de ruggengraat van cloudopslag, vereisen namelijk enorme hoeveelheden energie voor hun werking. Met fysieke back-ups kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen door minder afhankelijk te zijn van deze energie-intensieve faciliteiten.

Kortom, voordelen van de cloud – zoals gemak en directe toegankelijkheid – brengen ook risico’s met zich mee, zoals een verhoogde kwetsbaarheid voor cyberaanvallen in vergelijking met fysieke back-ups.

Gelukkig is het nooit te laat om te beginnen met fysieke back-ups op tape! Wij staan voor u klaar om uw kritische data veilig te bewaren in onze zwaarbeveiligde ondergrondse bunkers. Zo zijn uw gegevens ook ten alle tijden uitstekend beschermd tegen mogelijke cyberaanvallen.

Bekijk alle diensten van Backupned:

terug naar nieuwsoverzicht