een fundamenteel onderdeel van databeveiliging

Air gapped backup

Air gapped backup - intro - Air gapped backup - correcte header

U maakt regelmatig meerdere backups van de meest kritische data van uw organisatie, u zorgt dat de kopieën op twee verschillende mediums worden bewaard, waarvan u er één op een andere locatie opslaat dan waar de brondata en de andere kopie zich bevinden. Genoeg veiligheidsmaatregelen, toch? Helaas.

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en dat vraagt om een aanpak die verdergaat dan de 3-2-1-regel. Want wat als zelfs uw backups zijn besmet met ransomware? Dan zijn de problemen niet te overzien. Daarom mag tegenwoordig de air gapped backup niet meer ontbreken in een solide backup- en herstelstrategie voor dataveiligheid.

Air gapped backup - wat is - Air gapped backup - onderbreking

Wat houdt het in?

Het is onderdeel van een backup- en recoverystrategie en kan onderdeel uitmaken van een disaster-recoveryplan. Letterlijk betekent air gapped dat er een ‘kloof van lucht’ zit tussen de originele data die op uw netwerk staat en de kopie ervan. In de praktijk is een backup air gapped wanneer deze niet is verbonden met het internet. De kopie is zowel offline als offsite, wat het erg lastig maakt voor cybercriminelen om op afstand toegang te krijgen tot deze backups. Daarom is het een krachtige strategie om een kopie van uw data te beschermen tegen cyberaanvallen.

Versleutelde data op uw backups

De ransomware-aanval via de software van Kaseya staat nog goed op ons netvlies. Vorig jaar werden niet alleen honderden Nederlandse organisaties het slachtoffer hiervan, maar kregen wereldwijd duizenden organisaties te maken met de nare gevolgen. In Zweden moest bijvoorbeeld de Coop bijna 800 supermarkten tijdelijk sluiten, omdat de kassasystemen niet meer werkten. Voor een bedrag van 70 miljoen dollar zouden getroffen bedrijven een universele sleutel krijgen, zodat ze weer toegang zouden hebben tot hun data storage.

Met ransomware versleutelen cybercriminelen uw gegevens en bestanden, zodat u daar niet meer bij kunt. Met grote gevolgen voor de dagelijkse bedrijfscontinuïteit. Ook backups die zich binnen uw netwerk bevinden, zijn niet veilig. De meeste ransomware-aanvallen zijn namelijk ontworpen om ook uw backupdata te versleutelen. Dat maakt de kans groter dat u het losgeld betaalt om weer bij uw gegevens te kunnen. Maar wanneer een kopie niet op uw netwerk aangesloten is, kan deze ook niet worden gehackt. Daarom is het zo belangrijk om deze soort backups te maken.

De veiligste optie: tape

De beste oplossing is door de kopie volledig offline te houden. En dan komen we al snel uit bij de traditionele LTO-tape: de oudste manier om data veilig te bewaren. Bij uitstek het backupmedium om een ‘golden copy’ van uw bedrijfsdata te maken, die vrij is van encryptie en ontoegankelijk voor hackers. Misschien vindt u het een onpraktische oplossing wanneer u zelf de data op tapedrives moet zetten en ze moet vervoeren naar een off-site locatie om ze daar vervolgens op te slaan. Gelukkig zijn er professionele en ervaren partijen beschikbaar die u hierbij kunnen helpen.

Air gapped backup - onderbreking - Air gapped backup - beste optie is tape 2
Air gapped backup - onderbreking - Air gapped backup - beste optie is tape 1

Waarom deze backup?

Wij geven u hieronder de vijf voornaamste redenen voor het hebben van de goede backup die wij bieden.

1. Fysieke rampen

De hoofdreden voor een offsite backup is fysieke rampen. Denk hierbij aan enorm zware weersomstandigheden, natuurrampen of inbraak. U hebt een kopie van uw data nodig voor wanneer uw kantoor bijvoorbeeld overstroomt. Ook is het mogelijk dat er brand uitbreekt op uw kantoor of dat uw schijven het begeven door een stroomstoring. In onze ondergrondse atoombunker zorgen wij ervoor dat deze fysieke rampen uw data niet aantasten.

2. Beveiligingsbreuk

Op uw kantoor kan er een beveiligingsbreuk plaatsvinden. Met de full-service van Backupned bent u er altijd zeker van dat uw informatie en gegevens niet permanent verloren gaan. U heeft namelijk altijd een veilige backup in onze ondergrondse atoombunker.

3. Gemoedsrust

Wanneer u een weet dat u altijd een extra kopie heeft van belangrijke gegevens, geeft het gewoonweg gemoedsrust. Geen stress over de data die u bewaart op kantoor, want er is altijd een backup.

4. U bespaart ruimte

Waarschijnlijk is de fysieke ruimte bij u op kantoor beperkt. Onze ondergrondse atoombunker is groot genoeg om al uw belangrijke data in op te slaan. Wij helpen u de ruimte in uw kantoor te gebruiken waar deze voor bedoeld is.

5. Eenvoudig op te schalen

Uw bedrijf groeit, maar u wilt niet per se verhuizen naar een groter pand? Heel begrijpelijk! Met onze full-service is er altijd enorm veel ruimte om uw data, die groeit, uit te breiden.

6. Altijd een backup

Normaal gesproken maakt u periodiek een backup van al uw data. Dit kunt u geheel loslaten wanneer u gebruik maakt van onze backup service. Wij ontzorgen u compleet en u hoeft niet meer om te kijken naar de belangrijke gegevens.

Essentieel voor uw backupstrategie

Het is een fundamenteel onderdeel van uw databeveiliging. De 3-2-1-regel is niet voor niets uitgebreid naar 3-2-1-0, waaraan een offline en off-site kopie is toegevoegd om ervoor te zorgen dat uw backups vrij zijn van ransomware. En tape is hiervoor zeer geschikt. Daar zijn we bij Backupned al meer dan 27 jaar van overtuigd, net als onze huidige én nieuwe klanten, waaronder een aantal zeer gerenommeerde organisaties.

Niet alleen is tape storage kostenefficiënt en veilig, het is ook een duurzame en CO2-waardige oplossing. We verzorgen de fysieke transporten, waarbij we de LTO 9 tapes ophalen en opslaan in onze ondergrondse depots. En sinds kort bieden we ook een online datatransfer aan: uw data wordt via zwaarbeveiligde fiberverbindingen naar een van onze depots verstuurd. Daar worden uw gegevens op tape gezet, die weer off-site en offline, dus air gapped, wordt opgeslagen.

Wilt u graag meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Onze diensten in air gapped backup

Voor gegevensbescherming

Air gapped backup - online offsite

ONLINE GEGEVENSOVERDRACHT OFFSITE OPSLAG

Het gemak van online datatransport, gecombineerd met de veiligheid en betrouwbaarheid van tape-opslag.

Air gapped backup - Offline offsite data vault

OFFLINE TAPE TRANSPORT OFFSITE OPSLAG

24 uur per dag beschikbaar, onbenaderbaar voor ‘derden’. Veilige tape opslag en tape transport.

Veelgestelde vragen

Wat is er bij de dienst air gapped backup inbegrepen?
Onze dienstverlening is dé totaaloplossing. Hierbinnen valt bijvoorbeeld de levering en labeling van de tapes, tapehandling bij de klant en in ons depot, het transport ervan, data recovery, veilige opslag en gecertificeerde vernietiging van de tapes.
Zijn jullie ooit een tape kwijt geraakt?
Wij zijn nog nooit een tape kwijt geraakt en dit zal ook niet gebeuren. Wij maken namelijk gebruik van een applicatie met barcodes. Deze hebben wij zelf ontwikkeld. Deze bevat een tracing-module waarmee we alle tapes registreren en volgen. Alle activiteiten met de tapes worden vastgelegd en opgeslagen. Dit gebeurd zo lang als een tape bij ons is opgeslagen. Door deze manier van werken hebben wij in 25 jaar nog nooit een tape kwijt geraakt.
Moeten tapes tijdens de opslagperiode worden ‘bewerkt’ opdat de conditie niet verslechterd (bv. omspoelen/vervangen)?
Dit is bij de kwaliteit van LTO-tapes niet nodig. Al vanaf het type LTO 5 niet meer, vandaag de dag maken wij al gebruik van LTO 9 tapes. Daarbij stelt de fabrikant dit niet als eis om te voldoen aan de garantietermijn.
Hoelang blijven tapes in jullie depot goed?
Wij zorgen ervoor dat ons ondergrondse depot voorzien is van de perfecte klimaatcondities. Hierdoor blijven uw tapes wel 30 jaar goed!
Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen personen bij de tapes komen die er niet bij horen?
Ons advies is om een procedure voor autorisatie aan te leveren. Hierin staat vermeld wie op welk moment bepaalde tapes mag opvragen. Hierbij kan een procedure bij escalatie worden gevoegd. Hierin staat een uitwerking van de niveaus van autorisatie.
Wat is het minimale en maximale aantal tapes dat ik bij Backupned kan opslaan?
Al vanaf één tape kunt u bij ons terecht. De schaalbaarheid is enorm goed, wij kunnen namelijk uitbreiden tot zo'n 50.000 tapes per klant.