een fundamenteel onderdeel van databeveiliging

Air gapped backup

Air gapped backup - intro - Air gapped backup - correcte header

U maakt regelmatig meerdere backups van de meest kritische data van uw organisatie, u zorgt dat de kopieën op twee verschillende mediums worden bewaard, waarvan u er één op een andere locatie opslaat dan waar de brondata en de andere kopie zich bevinden. Een goede backupstrategie, toch? Helaas.

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en dat vraagt om een aanpak die verdergaat dan de 3-2-1-regel. Want wat als zelfs uw backups zijn besmet met ransomware? Dan zijn de problemen niet te overzien. Daarom mag tegenwoordig de air gapped backup niet meer ontbreken in een solide backupstrategie om uw data goed te beveiligen.

Air gapped backup - wat is - Air gapped backup - onderbreking

Wat is een air gapped backup?

Een air gapped backup is onderdeel van een backup- en recoverystrategie en kan onderdeel uitmaken van een disaster-recoveryplan. Letterlijk betekent air gapped dat er een ‘kloof van lucht’ zit tussen de originele data die op uw netwerk staat en de kopie ervan. In de praktijk is een backup air gapped wanneer deze niet is verbonden met het internet. De kopie is zowel offline als offsite, wat het erg lastig maakt voor cybercriminelen om op afstand toegang te krijgen tot deze backups. Een air gapped backup is daarom een krachtige strategie om een kopie van uw data te beschermen tegen cyberaanvallen.

Versleutelde data op uw backups

De ransomware-aanval via de software van Kaseya staat nog goed op ons netvlies. Vorig jaar werden niet alleen honderden Nederlandse organisaties het slachtoffer hiervan, maar kregen wereldwijd duizenden organisaties te maken met de nare gevolgen. In Zweden moest bijvoorbeeld de Coop bijna 800 supermarkten tijdelijk sluiten, omdat de kassasystemen niet meer werkten. Voor een bedrag van 70 miljoen dollar zouden getroffen bedrijven een universele sleutel krijgen, zodat ze weer toegang zouden hebben tot hun data.

Met ransomware versleutelen cybercriminelen uw gegevens en bestanden, zodat u daar niet meer bij kunt. Met grote gevolgen voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Ook backups die zich binnen uw netwerk bevinden, zijn niet veilig. De meeste ransomware-aanvallen zijn namelijk ontworpen om ook uw backupdata te versleutelen. Dat maakt de kans groter dat u het losgeld betaalt om weer bij uw gegevens te kunnen. Maar wanneer een kopie niet is verbonden met uw netwerk, kan deze ook niet worden gehackt. Daarom is het zo belangrijk om air gapped backups te maken.

De veiligste optie: tape

De beste oplossing om een air gapped backup te maken, is door de kopie volledig offline te houden. En dan komen we al snel uit bij de traditionele LTO-tape: de oudste manier om data veilig te bewaren. Bij uitstek het backupmedium om een ‘golden copy’ van uw bedrijfsdata te maken, die vrij is van encryptie en ontoegankelijk voor hackers. Misschien vindt u het een onpraktische oplossing wanneer u zelf de data op tapes moet zetten en ze moet vervoeren naar een off-site locatie om ze daar vervolgens op te slaan. Gelukkig zijn er professionele en ervaren partijen beschikbaar die u hierbij kunnen helpen.

Air gapped backup - onderbreking - Air gapped backup - beste optie is tape 2
Air gapped backup - onderbreking - Air gapped backup - beste optie is tape 1

Een air gapped backup: essentieel voor uw backupstrategie

Een air gapped backup is een fundamenteel onderdeel van uw databeveiliging. De 3-2-1-regel is niet voor niets uitgebreid naar 3-2-1-0, waaraan een offline en off-site kopie is toegevoegd om ervoor te zorgen dat uw backups vrij zijn van ransomware. En tape is hiervoor zeer geschikt. Daar zijn we bij Backupned al meer dan 27 jaar van overtuigd, net als onze huidige én nieuwe klanten, waaronder een aantal zeer gerenommeerde organisaties.

Niet alleen is tapeopslag kostenefficiënt en veilig, het is ook een duurzame en CO2-waardige oplossing. We verzorgen de fysieke transporten, waarbij we de LTO 9 tapes ophalen en opslaan in onze ondergrondse depots. En sinds kort bieden we ook een online datatransfer aan: uw data wordt via zwaarbeveiligde fiberverbindingen naar een van onze depots verstuurd. Daar worden uw gegevens op tape gezet, die weer off-site en offline, dus air gapped, wordt opgeslagen.

Wilt u graag meer weten over air gapped backups voor uw organisatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Our services in air gapped backup

For dataprotection

Air gapped backup - online offsite

ONLINE DATA TRANSMISSION OFFSITE VAULTING

Het gemak van online datatransport, gecombineerd met de veiligheid en betrouwbaarheid van tape-opslag.

Air gapped backup - Offline offsite data vault

OFFLINE TAPE TRANSPORT OFFSITE STORAGE

24 uur per dag beschikbaar, onbenaderbaar voor ‘derden’. Veilige tape opslag en tape transport.